Zgodbe

Janina preobrazba: Sita zarečenega kruha

Andreja Comino
29. 7. 2023, 09.00
Posodobljeno: 1. 8. 2023, 10.32
Deli članek:

»Saj poznate pregovor o zarečenem kruhu, pravijo, da se ga poje več kot pečenega. In tudi sama sem se znašla za to mizo,« je v smehu povedala 28-letna Mateja Gruden iz Velike Ilove gre pri Vidmu Dobrepolje. Simpatična mlada mama se je lani po drugi porodniški odločila za samostojno podjetniško pot. Ustvarja pod imenom Šivalnica in ustvarjalnica Pri belem cvirnu. »Ker sem še na začetku svoje poti, se lotim vsakega dela, ki mi pride pod roke, od oblikovanja folklorne kostumografije do najmanjših šiviljskih popravil. Trenutno razvijam lastno blagovno znamko oblačil za otroke. Moja največja strast pa je poučevanje na tečajih šivanja FlikePike, kjer sem mentorica mladim od 9. do 99. leta. Lahko si me izberejo tudi za osebno mentorico,« je še razložila v nadaljevanju.

Mateja Jordovic Potocnik, edit: V.M.
Mateja Gruden prej in potem


Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Maša Obran Mlakar za LITERAM INSTITUTE  Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Oblačila in nakit: Lunca, Ljubljana

Kot otrok je zavračala vse, kar je bilo povezano z modnim svetom. »A ne zato, ker ne bi bila rada lepo oblečena in ne marala lepih oblek. Modni svet se mi je zdel plehak in zlagan in si nisem želela tako površinskega življenja, saj imam raje lepe odnose, naravo ter pristne ljudi. Vseeno pa nisem mogla pobegniti oblikovanju, saj sta me je zanimali risanje in ustvarjanje. Zame ni bilo večjega veselja, kot ko sem lahko sedela za risalnim blokom in risala ali pa sama zavijala darila. Zato sem se vpisala na umetniško gimnazijo. V srednješolskih letih me je začelo zanimati še šivanje, pa sem šla na ta tečaj. Ko sem usvojila veščine krojenja in šivanja, pa je bilo blizu do oblikovanja,« je pripovedovala Mateja, ki je svojo akademsko pot nadaljevala na študiju modnega oblikovanja. Med njim si je začela služiti žepnino s poučevanjem na tečajih šivanja, ki so še danes njena velika strast in glavni prihodek.

Celotno zgodbo si lahko preberete v reviji Jana, št. 30, 25. julij, 2023.

Mateja Jordovic Potocnik
Mateja Gruden prej

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»Žal si za frizerja vzamem čisto premalo časa. Na frizerski stol sedem od dva- do trikrat na leto, pa še takrat mi frizerka oblikuje praktično pričesko, s katero ni veliko dela. Vsakič znova ji naročim, da mi lase ob strani malce zabrije, da se ne vozlajo, ko si naredim figo. Čop ali figo pa nosim večino časa,« je frizerki Maši razložila Mateja, ki si ni želela prevelike spremembe oziroma je prosila za pričesko, da bo preprosta za urejanje. Tako ji je frizerka lase le nekoliko skrajšala. Pričesko ji je oblikovala tako, da se bo v poletni vročini zlahka posušila na zraku. 

»Tako kot pri frizerju sem skromna tudi pri ličenju. Sem bolj praktične narave: vse, kar dam nase, mora biti preprosto. Zato, razen pri kakšnih ranah ne uporabljam niti krem,« je Mateja zaupala mojstrici ličenja Manci Maselj. Vizažistka se je odločila za naravnejše odtenke, saj intenzivnih Mateja ni vajena. Vendar pa si je bila zelo všeč s poudarjenimi očmi, lici in ustnicami.

Mateja Jordovic Potocnik
Mateja Gruden potem

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!