Zgodbe

Rov, ki ohranja življenja: Kje je moje najbližje zaklonišče?

Jelka Sežun
25. 7. 2023, 09.00
Deli članek:

Prebivalci prestolnice smo miroljubno pleme in verjamemo v svetovni mir – to sklepam po tem, da že desetletja nismo zgradili nobenega novega javnega zaklonišča. Kadar pa se naša vera v svetovni mir zamaje – kot na primer na začetku vojne v Ukrajini – dobivajo na Oddelku za zaščito in reševanje pri mestni občini tudi po petdeset klicev na dan. In vsi so si podobni: kje je moje najbližje zaklonišče?

Šimen Zupančič
V največje ljubljansko javno zaklonišče vodijo vrata v hribu pod gradom, čisto na koncu Gornjega trga zraven cestnega predora pod gradom.

Vedno je dobro vedeti, kje je najbližje zaklonišče. Ker takrat, ko se kaj zgodi – ne nujno vojna, tu so še naravne in industrijske nesreče – morda iskanje informacij po telefonu ne bo najbolj optimalna možnost. In zato je MOL na svoji spletni strani objavil seznam s koordinatami svojih 46 enot javnih zaklonišč na 31 lokacijah. Sedem, osem klikov, pa ste tam. Tisti, ki bodo vedeli, kam bežati, bodo imeli veliko prednost – kapaciteta zaklonišč je namreč omejena. Namenjena so ljudem, ki so se med napadom znašli v bližini in so predaleč od stanovanjskega ali zaklonišča v podjetju. Največje zaklonišče, tisto na Gornjem trgu, sprejme 611 ljudi, vsa druga javna pa po dvesto. Ko je zaklonišče polno, se vrata zaprejo. Če pritečete kot šeststodvanajsti (ali dvestoprvi) … zbogom in srečno. In ne, domačih ljubljenčkov ne smete pripeljati s seboj.

Ljubljana ima – po podatkih Statističnega urada RS za 1. januar 2023 – skoraj tristo tisoč duš, 296.228 prebivalcev. Kapaciteta javnih zaklonišč je 9600 oseb, zasebnih pa 135.700. Zadostujejo za manj kot polovico meščanov.

Šimen Zupančič
Matjaž Kokalj skrbi za 46 enot javnih zaklonišč.

Na hladnem

Na soparen dan sredi vročinskega vala je podzemsko zaklonišče najbolj hladen kraj v sparjenem mestu, tam je vedno med osem in deset stopinj. Ljudje sprašujejo, ali sta v zaklonišču wi-fi in televizija, se posmeji Matjaž Kokalj z Oddelka za zaščito in reševanje pri MOL-u. S sodelavci skrbi za vseh 46 ljubljanskih javnih zaklonišč, redno jih pregleduje.

Največje ljubljansko javno zaklonišče je na koncu Gornjega trga, vkopano v hrib pod Ljubljanskim gradom. Rov so skopali že Italijani med 2. svetovno vojno, po vojni so ga nadgradili v tristo metrov dolgo zaklonišče, ki lahko sprejme 611 ljudi. Ko je polno, ima vsak manj kot kvadratni meter prostora. Zaklonišče še nikoli ni bilo polno, z malo sreče in trdne vere v človeštvo tudi ne bo. Je pa tam in, za vsak primer, redno vzdrževano: naprave redno servisirane, ljudje, ki ga bodo vodili, če ga bo treba uporabiti – vodja zaklonišča in dva njegova namestnika – vedo, kaj jim je storiti, in imajo redna izobraževanja.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 30, 25. julij, 2023.

Šimen Zupančič
Žarnice v neizoliranem povezovalnem rovu zaklonišča je treba zaradi vlage pogosto menjavati.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!