Zgodbe

Odjeknilo razkritje hudih zlorab bolnikov v Polju

Vasja Jager
12. 6. 2023, 19.00
Deli članek:

Nadzor je sprožil val javnih razkritij doslej neznanih hudih zlorab bolnikov v Polju. Strokovnjaki iz komisije so se po razgovorih od vsega hudega razjokali. Mladostnik je imel modrice tudi na splovilu, privezan je bil nečloveško dolgo ...

revija Jana
Kaj se dogaja v Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana?

»Na prvo anonimko se še ne oziraš preveč, ko pa ji sledi še ena in nato še ena, prvi dve od svojcev, tretja od zaposlenih, vse pa z enako vsebino – tedaj smo se morali odzvati,« pove predsednica Zbornice zdravstvene nege in babištva Monika Ažman. Prav nadzor, ki ga je že lansko zimo njena zbornica izvedla na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, je sprožil val javnih razkritij hudih zlorab bolnikov v Polju, Ažman pa je za Jano spregovorila o doslej neznanih zlorabah in strahovladi, s katero je vodstvo klinike skušalo prikriti nasilne dogodke.

revija Jana
Predsednica Zbornice zdravstvene nege in babištva Monika Ažman

Portal N1 je nedavno razkril prve zgodbe o nasilju nad prisilno hospitaliziranimi bolniki v Polju, kjer naj bi zdravstveni tehniki nemočne zvezane osebe pretepali po vsem telesu. Po teh razkritjih se žrtve in svojci sedaj obračajo tudi na vas z novimi, doslej neznanimi pričevanji – kakšne so njihove zgodbe?

Ravno včeraj (prejšnji torek, op. a.) sta se mi po telefonu javili dve svojki žrtev nasilja. Prva je mati mladostnika, skoraj še otroka, druga pa žena starejšega gospoda, ki je bil sprejet zaradi depresije. Oba sta se iz Polja vrnila z modricami in bolečinami v rebrih, oba sta zatrjevala, da so z njima ravnali izjemno grobo, in to brez pravega vzroka. Omenjeni starejši gospod je ženi povedal, da so ga boksali, čeprav se sploh ni upiral. Ko je bolničarja vprašal, zakaj mu to počnejo, mu je tehnik odvrnil, da ima za to pač vsa pooblastila. Ta gospod je bil sprejet z diagnozo, za katero sicer niso značilni agresivni izpadi, zato mu verjamem, da ni bil nasilen.

revija Jana
Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana

Kaj pa omenjeni mladostnik, kaj se mu je zgodilo in kakšne so bile posledice?

O tej zgodbi lahko povem le malo, ker so bile posledice neizrekljivo težke. Fantova mati mi je povedala, da je imel podplutbe po vsem telesu, tudi po spolovilih. V Polje je bil sprejet večkrat, med eno izmed hospitalizacij pa je bil s pasom privezan na posteljo tako dolgo, da so se mu določene poškodbe zacelile. Mati je fotografirala modrice, ki ji jih je pokazal, ter o dogajanju obvestila policijo in varuhinjo bolnikovih pravic – odziva ni bilo. Pokazala mi je tudi izvide, iz katerih je razvidno, da je bil sin res privezan s pasovi.

Na zbornici ste prve anonimne prijave tovrstnega nasilja prejeli že lani, nato ste na psihiatrični kliniki izvedli izredni strokovni nadzor in pokazal je, da v Polju kultura varnosti pravzaprav ne obstaja.

Prvo anonimno prijavo smo prejeli že pred poletjem 2022, jeseni nato še eno, na tej podlagi sem odredila poglobljen nadzor, potekal je več mesecev. Izkazalo se je, da se zaposleni ne upajo zoperstavljati neprimernim praksam. Med drugim smo izvedeli, da je morala oddelčna zdravnica posameznim tehnikom izrecno prepovedati uporabo blazine za dušenje nasilnih bolnikov, pa čeprav so tovrstne metode že davno prepovedane.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 24, 13. junij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!