Zgodbe

Dež po naročilu

Sanja Lončar
10. 2. 2022, 00.23
Posodobljeno: 10. 2. 2022, 00.43
Deli članek:

Začenjajo se zimske olimpijske igre. In medtem ko postaja naša Zlata lisica vsako leto bolj zelena zaradi pomanjkanja snega, Kitajci nimajo teh težav, saj znajo narediti sneg in dež po naročilu.

Shutterstock
Država, ki ne skriva, da je že obvladala vreme, je Kitajska. Na področju kontrole vremena zaposlujejo že desettisoče ljudi.

Človek si je vedno želel vreme po naročilu. Vrači, čarovniki, alkimisti ..., vsi so uživali velik ugled, ker so trdili, da znajo pričarati prav to. Seveda niso bili vedno uspešni ... Dokler se tega niso lotili znanstveniki. Razbijanje oblakov je bil dober poklic že v času Avstro-Ogrske. Danes pa je to sodobna znanost, ki je vse prej kot znanstvena fantastika.

Države so že davno ugotovile, da je kontrola nad vremenom zelo koristno orožje. Z njim lahko dosežejo več kot z vojno. Prav zaradi tega se raziskave tehnologije za kontrolo vremena odvijajo pod okriljem vojaških proračunov. In civilna družba povečini lahko le ugiba, kaj vse imajo danes velike sile.

Izvolite prazne oblake. Država, ki ne skriva, da je že obvladala vreme, je Kitajska. Na področju kontrole vremena zaposlujejo že desettisoče ljudi, ki so odgovorni, da po potrebi očistijo ali zamračijo nebo nad Kitajsko. To so učinkovito počeli že med poletnimi olimpijskimi igrami, ko je bilo treba odgnati smog, tokrat pa je bilo treba pridelati čim več snega in ohraniti mraz.

Poleg takšnih priložnosti je glavni razlog, da so se tega lotili, predvsem pridelava hrane. Če bo več dežja tam, kjer je zdaj pogosta suša, bo preprosto tudi več hrane za kitajski narod. Pred letom dni se je kitajska oblast odločila pospešeno razširiti program spreminjanja vremenskih pogojev na območje, ki je večje od Indije.

Gre za t. i. tehnologijo »setve oblakov«. V oblake vnašajo srebrni jodid ali tekoči dušik in tako pospešijo zgoščevanje kapljic vode, ki, ko so dovolj težke, padajo v obliki dežja. Tako oblak, ki še ni dovolj vlažen in bi se po nebu le premaknil k sosedom, »ožmejo« nad svojimi polji in si zagotovijo redno namakanje posevkov, sosedom pa pošljejo »prazne« oblake.

Tatovi dežja. Pri tem ne gre za kakšne občasne poskuse – Kitajci s kontrolo vremena načrtujejo obnovo celotnih ekosistemov na že več kot 50 odstotkih svojega teritorija. To je površina polovice Evrope! Ali skoraj 50 Slovenij!

Med drugim nameravajo na tibetanski planoti postaviti na tisoče posebnih komor, s katerimi bodo v ozračje pošiljali srebrni jodid in tako izzvali dež ter sneg.

Več v reviji Jana št. 68.2.2022