Zgodbe

Naj jedo brie

Jelka Sežun
5. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Katherine Heigl, najglasnejša igralka na televiziji. In najbolje plačana. Pri tem pa je videti kot nedolžen plavolas angel. Ha.

»Tisti, ki me dobro poznajo, vedo, da imam mnenje praktično o vsaki stvari,« pravi. In ni je treba posebno dobro poznati, da ga slišite - njene odkrite, nediplomatske izjave pogosto odmevajo v medijih. Katherine Heigl, najglasnejša igralka na televiziji. In najbolje plačana. Pri tem pa je videti kot nedolžen plavolas angel. Ha.

Prvo pravilo: prekrši vsa pravila. V romantični komediji Grda resnica igra žensko, ki sledi kolegovim nasvetom, da osvoji moškega, na katerega je vrgla oči. Zasebno pa se je Katherine Heigl zadeve lotila povsem drugače. Josha Kelleyja je spoznala, ko je nastopila v njegovem glasbenem spotu. Tam sta vroče flirtala, a ko so kamere ugasnile, je spoznala, da bo morala vzeti stvari v svoje roke. »J.. ga, poklicala ga bom. In sem ga in ga povabila k prijateljem na piknik.« In tako se je začelo, ampak preden je bila zares prepričana, da ga je osvojila, je morala trdo garati. »Res sem se morala boriti, da sem mu bila všeč tako, kot je bil on meni. Med odkritostjo in obupanostjo je zelo tanka črta. Nekomu lahko zelo odkrito poveš, kaj čutiš do njega, pa ti reče, ne, hvala. In to je res grozno. Ali pa si odkrit in ti čustva vrača. Včasih je pač treba tvegati.«

Konec leta 2007 sta se poročila. Bil je tako rekoč njeno božično darilo.

Katki je dolgčas: Katie, kot so jo klicali domači, je najmlajša od petih otrok. Ko je imela sedem let, je družino zadela tragedija, ki jo je zaznamovala za vedno: eden od starejših bratov je umrl v prometni nesreči. Starša sta se obrnila k mormonski veri. Ko sta se deset let pozneje ločila, je Katherine ostala z mamo, ta pa je postala njena menedžerka. Takrat je bila maturantka že odločno na poti k uspehu. Tako je to, če zgodaj začneš.

Med obiskom podjetne tete, ki je izumila izdelek za nego las, so posneli fotografije takrat devetletne deklice. Tako je postala model za tetin izum, pozneje pa jih je teta s soglasjem Katkinih staršev poslala še modni agenciji. Nedolgo zatem je bila mala plavolaska otroški fotomodel, ki je s poziranjem za kataloge zaslužila 75 dolarjev na uro. In potem ...

... ji je postalo dolgčas. »Saj je bilo zabavno, dokler sem bila majhna, ampak čez čas ni bilo več tako zanimivo. Delovnik je dolg in cele ure samo postavaš naokrog,« je razložila. Tudi snemanje reklam je ni dolgo zabavalo, torej je bil čas za naslednji korak. Leta 1993 je debitirala pri filmu.

 

Vesoljčica po imenu Isabel: Začela je z majhnimi vlogami in posnela dovolj grozljivk, da jih je sita za vse življenje. Pri dvajsetih je leta 1999 debitirala na televiziji v znanstvenofantastični seriji Roswell. Igrala je vesoljčico, ki se dela, da je popolnoma vsakdanja gimnazijka. Serija se je obdržala le tri sezone, a je imela zvesto občinstvo.

In potem je bila vsepovsod: na naslovnicah revij, v televizijskih filmih in seveda na vseh seznamih najbolj seksi žensk sveta, ki so jih neutrudno sestavljale moške revije. Ampak čisto zares je postala slavna, ko je leta 2005 dobila vlogo dr. Isobel Stevens v seriji Talenti v belem. »Ta uspeh sem čakala petnajst let,« je rekla olajšano. Ko je leta 2007 za vlogo dobila emmyja, so jo kamere ujele, ko ji je ob razglasitvi presenečeno ušlo: »Sranje!« Da še njena lastna mama ni verjela, da bo zmagala, je pojasnila potem na odru.

Izzie, ki ji je prinesla nagrado, je že njena tretja Izabela: v Roswellu je bilo njeni junakinji ime Isabel, tako kot leta 2003 v televizijski priredbi romana Viharni vrh.

 

Pravi dolgčas, res: Medtem v zakulisju Talentov v belem stvari niso bile idilične. Tabloidi so poročali o sporih med igralci, Katherine pa je dvignila prah, ko je javno kritizirala zaplete okrog svoje junakinje in ko ni dovolila, da bi jo producenti znova predlagali za emmyja. V zadnji sezoni se Izzie Stevens spopade z rakom, zato so bili mnogi prepričani, da je to samo priprava na slovo od Katherine Heigl, vendar se Izzie v šesti sezoni Talentov vrača.

Lani je bila najbolje plačana televizijska igralka in peta na lestvici najbolje plačanih filmskih igralk - pred njo so se zrinile samo Angelina Jolie, Julia Roberts, Reese Witherspoon in Cameron Diaz. K temu sta pripomogla tudi uspeha njenih komedij Napumpana (Knocked Up, 2006) in Vedno priča, nikoli nevesta (27 Dresses, 2007).

Ko jo je televizijska novinarka Barbara Walters v svoji oddaji uvrstila med enajst najbolj fascinantnih ljudi leta 2007, je bila Katherine zelo presenečena. Rekla je, da je v resnici »precej dolgočasna. Ne, saj ne, ampak res.« Kar koli to pomeni.