Zgodbe

Voda z drevesa življenja

MIŠA ČERMAK
14. 9. 2011, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kokosova voda, pravi Savina A. Ritter, je primerljiva z materinim mlekom ter da odlično deluje na imunski sistem. To naravno pijačo so uvrstili tudi na seznam energijskih pijač za športnike.

Da pijem samo vodo in sveže ožete sokove, sem suvereno zatrjevala še pred nekaj dnevi, ko še nisem poskusila stoodstotne kokosove vode. O njenih blagodejnih učinkih sta me prepričala dva človeka: Savina A. Ritter, ki jo je ob najinem srečanju potegnila iz torbice, sama jo pije vsak dan, in Zoran Loboda, ki je to naravno pijačo spoznal na Tajskem in v Indiji ter jo pred letom in pol pripeljal v Slovenijo. Da so jo umestili na seznam energijskih pijač za športnike, da postaja svetovna uspešnica in da ta naravni izotonik, ki ne vsebuje dodanih soli, sladkorja, barvila in arom, pije Madonna, ki zatrjuje, da jo je kokosova voda pomladila, je samo pika na i.

Gospod Loboda, kaj je kokosova voda?
Voda mladega, zelenega kokosovega oreha je ena najbolj zdravih naravnih pijač, saj vsebuje elektrolite in minerale, ki pozitivno učinkujejo na človeka. Študije znanstvenikov potrjujejo, da krepi srčno-žilni sistem, iz telesa odstranjuje strupe, uravnava metabolizem, redno pitje zaradi visoke vsebnosti kalija in laurične kisline znižuje krvni pritisk in celo poveča dobri (HDL) holesterol. Je odličen antioksidant in izotonik. Zelo primerna je za športnike, saj jim po velikih naporih povrne elektrolite, ki jih tekom aktivnosti izgubijo. Na Tajskem in v Indiji kokosovo palmo imenujejo drevo življenja, kokosovo vodo pa tekočino življenja, saj vsebuje elektrolitsko ravnovesje, enako tistemu v naši krvi.
Kaj vas je tako prepričalo; ste se bolje počutili, kadar ste jo pili?
V Aziji je ponudba mladih kokosovih orehov in njihove vode na vsakem koraku. Vsako jutro jih kmetje že zelo zgodaj naberejo, nakar jih z vozovi pripeljejo v mesta, kjer jih čez dan v posodah z ledom ohranjajo hladne. V tropskih krajih je stopnja vlage v zraku visoka, ljudje izgubljajo veliko telesne tekočine, zato je potreba po nadomestitvi izgubljenih elektrolitov velika. Ajurvedska medicina ima zelo pozitiven odnos do pitja te vode, saj se strupi industrijsko predelane hrane kopičijo v telesu in ga zakisajo, zakisanost pa je temelj za razvoj sodobnih bolezni. Kokosova voda veže strupe, čisti prebavne poti, hladi celotno telo. Prav po tem se mladi kokos razlikuje od drugih sadežev, ki sicer razkisajo telo, a strupov iz organizma ne morejo odstraniti.
Menda naj bi pomagala rehidrirati telo?
Pri kronični dehidraciji res rehidrira telo, ker celicam olajša sprejemanje vode, zmanjšuje stres, pravijo v Indiji, kjer je navada uživanja mladih kokosovih orehov vsakdanja. A pozor: depresivni, letargični in počasni ljudje naj ne uživajo kokosove vode v večernih urah, ker bi se njihovo stanje utegnilo poslabšati. Ajurvedska medicina tudi trdi, da je naravno sredstvo proti stresu.
Slišala sem, da pomaga pri čiščenju ledvic, hujšanju?
Pospešuje presnovo, zato naj bi pomagala pri hujšanju, primerna je za diabetike, ker nima dodanega sladkorja. Bogata je s kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem, fosforjem, v ZDA celo oglašujejo, da vsebuje več kalija kot banana.
Od kod jo uvažate in kako je s ceno?
Iz Tajske. Želeli smo stoodstotno kokosovo vodo z vsemi deklaracijami, standardi in analizami, torej preverjeno, pregledali smo vse proizvajalce in se odločili za res dobro vodo. Res je, da je kokosova voda malo dražja od drugih sokov, kar v teh časih ni dobro, a naložba v svoje telo odtehta, pravijo ljudje. Vedno se dogovarjamo za akcije, popuste s trgovinami.
Brala sem, da je pitje kokosove vode v ZDA velika uspešnica – je mogoče, da gre samo za dobro reklamo?
Seveda bi bilo mogoče, a pijem jo sam in mnogi čutimo učinke. Mislim, da ni trenutna tržna muha, saj jo ljudje množično uživajo zadnjih nekaj let, in če ne bi opažali rezultatov, ne bi mogla pomagati nobena reklama. Ne reklamiramo je veliko, ker smo mlado podjetje, reklame so drage, pa tudi bolj zaupamo ljudskemu glasu.
Je res, da je Madonna kupila tovarno proizvajalcev?
Ne, ni, je pa kupila delnice enega najbolj znanih brazilskih proizvajalcev, ker zaupa v kokosovo vodo in pravi, da jo je pomladila. Bral sem, da je ena od njenih zahtev na vsakem koncertu, da ji organizator koncerta dostavi tudi stoodstotno kokosovo vodo. V ZDA menijo, da je to izdelek prihodnosti.

 Savina A. Ritter, mednarodna mojstrica joge obraza, avtorica knjižne uspešnice in Face Force Yoge, nutricistka: »S kokosovo vodo sem se prvič srečala pred petnajstimi leti v Indiji, ko sem zaradi hude dehidracije bila v bolnišnici. Ne samo, da sem jo pila, še namesto infuzije sem jo dobila v žilo. Z njo sem se res zelo hitro okrepila, saj vsebuje obilico elektrolitov, mineralov in aminokislin. Po sestavi je zelo podobna medceličnini, zato jo celice zlahka absorbirajo. Zanimivo je, da je primerljiva z materinim mlekom ter da odlično deluje na imunski sistem. Začela sem jo redno uživati, zdaj jo na dan spijem od pol litra do liter; najraje zjutraj, saj poskrbi za bazičnost in hidracijo. Odlično vpliva na kožo in pomlajevanje celotnega organizma, saj med drugim vsebuje snov, ki se imenuje kinestin in zagotavlja optimalno regeneracijo organizma. Obožujem tako njen okus kot počutje in svežino, ki mi ju prinaša. Najraje si jo pripravim tako, da v njej čez noč namočim goji jagode ter potem s to mešanico začnem dan.«

Več v Jani