Zgodbe

Vohuniti še nikoli ni bilo lažje

Tina Nika Snoj
4. 6. 2013, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V zadnjih letih je objavljanje skrivnih prisluhov in posnetkov postalo že nekaj vsakdanjega. Na tistih, ki pridejo v javnost, so tarča praviloma politiki.

Arhiv Svet24

Ali vam stranke ali zaposleni kradejo? Ugotovite, kako lahko IP-kamere posnamejo vsak premik, v kristalno čistem videu visoke ločljivosti! Razposajeni najstnik ali problematični uslužbenec, ki potrebuje posebno obravnavo? Imamo spy phone, nevidno programsko opremo za prisluškovanje mobitelu, vohunjenje po njegovem računalniku, detektor za droge in sledenje z GPS osebam ali vozilom. Imate občutek, da vas partner vara? Imamo spy komplete za odkrivanje semenske tekočine, bralnike SIM-kartic, programsko spy opremo za računalnik in  sledenje z GPS. Imej nadzor nad vsakim mobitelom! Snemaj klice, beri SMS, pošto, ugotovi lokacijo in še … Tako se berejo oglasi za vohunsko opremo, ki je dostopna vsakomur. Večina za vsega nekaj deset evrov.

V zadnjih nekaj letih je objavljanje skrivnih prisluhov in posnetkov postalo že nekaj vsakdanjega. Na tistih, ki pridejo v javnost, so tarča praviloma politiki ter sem in tja kak obraz z estrade. Zakaj jih snemajo, ni pretežko vprašanje, kdo, pa doslej nismo prav pogosto zvedeli. Še zdaleč pa niso zanimivi le skriti trenutki in zasebni pogovori javnih osebnosti. Slovenci pokupimo na stotine različnih vohunskih naprav in še kako je možno, da ena od njih spremlja prav vas. Lahko pa se v »past« ujamete tudi naključno, tako kot se je to zgodilo Večerovi novinarki.

Kamera v očalih, vohunski program v telefonu

Ponudba naprav za zvočno in slikovno snemanje, sledenje ter brskanje po zasebni komunikaciji je ogromna. Skoraj vse, kar ste kdaj videli v vohunskih filmih, je na voljo tudi vam, če ste pripravljeni malo globlje seči v žep, saj cene za vrhunsko opremo niso nizke. Če ste malo skromnejši, pa boste lahko svoj nos vtikali, kamor ne bi smeli, že za nekaj deset evrov. Na spletnih straneh tako  lahko najdete kemične svinčnike, ure, očala, avtomobilske obeske, aktovke, zavojčke cigaret, kalkulatorje, ogledala, termovke, nahrbtnike in številne druge predmete, ki v sebi skrivajo kamero in snemalnik zvoka. Cena? Od 25 do nekaj več kot 800 evrov. Za od 40 do 240 evrov lahko nadzorujete, kako nekdo uporablja računalnik. Po katerih straneh brska, katere slike gleda in kaj tipka po tipkovnici. Podobna je cena za sledilne naprave, s katerimi se lahko prepričate, kod je hodila ali ta trenutek hodi vaša žrtev. Če ste bolj tehničen tip, pa si lahko vohunsko napravo precej ceneje sestavite kar sami. Tudi v slovenščini tako denimo najdete navodila za laserski prisluškovalnik, s katerim lahko spremljate pogovor na daljavo skozi okno. Poleg tehnike, ki je na voljo, mrgoli idej in nasvetov, kako jih najučinkoviteje uporabiti, pa naj gre za nadzor nad zaposlenimi ali sum, da vas partner vara. Takole svetuje eden od uporabnikov foruma tistim, ki želijo vedeti, kod je hodila njihova tarča: »V kolikor je avtomobil od tistega, ki sumi, je vse skupaj še lažje. Naprave za sledenje, ki delujejo prek običajne sim kartice, so danes izredno poceni, prek treh najbližjih repetitorjev pa na par deset metrov natančno izračuna pozicijo avtomobila. V živo ali zgodovini je mogoče spremljati vse od lokacije do hitrosti avtomobila, kot tudi koliko časa je avtomobil stal pred določenim objektom.« 


Več preberite v tiskani Jani (št. 23, izid: 4.6.2013).