Nasveti

Živila, ki lahko pokopljejo vašega psa

URŠKA PETEK, veterinarka
28. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

Bližajo se velikonočni prazniki, ki so poleg pomembnega krščanskega praznovanja dnevi, ko se družina zbere in uživa ob (po navadi preveč) obloženi mizi. Ob mizi ali pod njo je včasih domač pes z zelo lačnim pogledom in okroglimi očmi, da te kar zasrbijo prsti in mu z mize vržeš košček hrane. Saj s tem ne more biti nič narobe? Kaj pa če si to misli vsakdo, ki sedi pri mizi? Ali lahko praznična hrana povzroči kakšne težave? Tekst: URŠKA PETEK, veterinarka

revija Jana
Ali lahko praznična hrana povzroči kakšne težave?

Veterinarji pravimo, da seveda lahko. Niti ni tako zelo redko, da se v ambulanti znajde pes, ki potrebuje pomoč zaradi zastrupitve s hrano. Človeška hrana žal pogosto ni primerna za naše pasje prijatelje. Preveč je slana, preveč začinjena, lahko ima preveč maščob, nekatera pa je škodljiva sama po sebi. V večini primerov zato odsvetujemo, da psa hranite z našo hrano.

Velikonočna šunka je preveč slana, potica vsebuje orehe, ki so za pse preveč bogati z maščobami (hrana, bogata z maščobo, lahko pri psih povzroči vnetje trebušne slinavke, ki je ne samo zelo boleče, lahko je tudi smrtno nevarno). Pekoča hrana, kamor spada hren, lahko vzdraži prebavni trakt in povzroča nelagodje. Jajca … no, kakšno velikonočno jajce lahko ponudite svojemu psu. Jajca lahko popestrijo prehrano, so vir beljakovin, esencialnih aminokislin in maščobnih kislin. Psu jih lahko ponudimo kot dodatek k obroku. Svetuje se, da so kuhana, saj so lahko surova vir okužbe s salmonelozo, prepogosto uživanje surovih jajc pa lahko vodi tudi v pomanjkanje biotina, saj vsebujejo encim, ki preprečuje vsrkavanje biotina.

Nikar jim ne dajajte čokolade.

Pri nekaterih živilih moramo biti resnično pozorni, da jih ne ponudimo našemu psu. Verjetno večina ve, da psi ne smejo jesti čokolade. Čokolada vsebuje teobromin, ki ga psi ne prebavljajo kakor mi. Povzroči lahko gastrointestinalne težave (bruhanje, driska), povečano pitje vode in uriniranje, vodi lahko v dehidracijo, kardiološke težave (pospešen utrip), v skrajnih primerih pa v mišične krče, tudi epileptične napade in pogin. Nevarnejša je temna čokolada, saj vsebuje več teobromina. Če vaš pes poje čokolado, je najboljše, da takoj pokličete veterinarja, mu poveste, koliko čokolade je pojedel in koliko pes tehta, potem pa bo veterinar povedal, ali je treba psa pripeljati v ambulanto, da se sproži bruhanje in vnese sredstvo, ki veže toksine.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!