Nasveti

S kamero do boljšega spanca

Sonja Javornik
8. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Mislila sem, da se med spanjem praktično ne premikam, a ni tako. Zaspim na boku, ampak – to me je res presenetilo – najdlje spim na hrbtu. Ker imam med spanjem usta zaprta, ne smrčim. In običajno se sedem ur ne zbudim. Kako to vem? Pred kratkim sem si v spalnem centru Maremico izposodila spalno kamero, ki jo je naredil direktor Emil Marinšek. Ta se že desetletja posveča vsemu, kar je potrebno za dober spanec.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Začel je s prodajo postelj, vzmetnic, vzglavnikov, nato pa se začel vedno bolj posvečati tudi spanju. Ko je preštudiral vse mogoče strokovne knjige, se mu je utrnila ideja, da bi naredil kamero. Obstajajo naprave, ki merijo telesne funkcije med spanjem, ampak to, ali imaš usta odprta ali ne, koliko se premikaš, je najlažje videti na posnetku. Ko mi je posodil kamero, ki je sicer v spalnem centru za simbolično ceno na voljo vsem, sem se nekaj dni snemala in nato na računalniku pogledala posnetke ter spoznala, da sem jo nastavila prenizko, saj sem si »odrezala« glavo in sem namesto sebe opazovala svojega mačka, ki – nasprotno, kot sem mislila – ponoči bolj malo spi in se prestavlja po moji postelji. Naslednjič sem bolje preverila položaj kamere in tako na posnetkih lahko ugotovila, da se premikam več, kot sem mislila (a še vedno sorazmerno malo), da je spanec trden in dolg, da sem bila polovico časa na hrbtu ...

Emil je po izobrazbi računalničar, ko pa se je začel ukvarjati s posteljami, je vedno bolj razmišljal, kako malo vemo o spanju, čeprav to zajame tretjino našega življenja. »Začel sem iskati kamere, a sem nato kar sam naredil preprosto kamero iz računalnika. Odločil sem se, da dam navodila na splet sleepcamera.net, da jo bo lahko vsakdo izdelal, saj so komponente dosegljive in stanejo manj kot 300 evrov, moj program pa je brezplačen in ga preneseš s te strani. Zvoka ne snemamo, ker ne snemamo vseh osem ur, temveč se vsako minuto posname slika, ki se zjutraj, ko kamero ustaviš, skompresira in iz posameznih slik dobimo posnetek. Moj cilj je bil, da ne zgubiš preveč časa s pregledovanjem posnetka. Če bi potreboval podrobnejše informacije, bi vzel kakšno drugo kamero. Če bi pa želel preveriti, ali imam spalno apnejo, kar pomeni, da med spanjem nehaš dihati, bi potrebovali natančnejše aparate. Na našem posnetku vidiš, ali spiš z odprtimi usti, kako pa je z dihanjem, preverijo s posebnimi zdravniškimi maskami. Kamero sem naredil za svoje veselje, tako sem si že ogledal posnetke domačih, pa prijateljev. Večino informacij dobiš že po prvi noči, nekaj malega izveš s primerjavo, čez nekaj noči pa snemanje nima več smisla. To ni kamera, ki bi jo uporabljal ves čas, ampak morda na nekaj let, da vidiš, ali je spanec še vedno kakovosten. Zato je ne prodajam, temveč jo izposojamo,« pravi Emil, ki se mu zdi zelo zanimivo recimo to, kako dobro telo tudi med spanjem skrbi za nas.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!