Nasveti

Domača potovalna lekarna: Pripravljeni na vse

Lara Jelen
8. 6. 2023, 11.00
Deli članek:

Svetovna popotnika Katka Stojilkovski in Mic Melanšek, ki svoja potovanja predstavljata na spletni strani Povsod je lepo, sta nam razkrila, kaj se skriva v njuni potovalni lekarni.

SHUTTERSTOCK
Potovalna lekarna

Poletje je čas počitnic, potovanj in pustolovščin. Kjerkoli smo, na morski obali, v gorah, ob potokih in jezerih ali v svetovnih prestolnicah, povsod potrebujemo najnujnejše izdelke iz počitniške lekarne, s katerimi poskrbimo za morebitne zdravstvene nevšečnosti.

Nikamor brez sončne kreme! 

Enačba je preprosta: kratka oblačila in razkrita koža poleti pomenita strasten poljub sonca in vetra, žal tudi insektov, ter več možnosti, da si pridelamo praske. Zato nikar ne pozabimo na sončno kremo. Katka pravi, da je njihova zvesta uporabnica in pridno skrbi, da so tudi otroci zaščiteni. »Nasprotno pa Mic (njen partner, op. a.) ne prenese ničesar na svoji koži in zato ga vsake toliko čisto opeče. Še posebej med snorklanjem v Indoneziji, ko pozabiš na čas. Potem se izogiba soncu nekaj dni, uporablja gel za hlajenje in se tolče po glavi, zakaj me ni poslušal,« se smeji sogovornica, ki se kajpak zaveda, da sončne opekline niso šala in se jim je pametno povsem izogniti.

Osebni arhiv
Svetovna popotnika Katka Stojilkovski in Mic Melanšek z družino.

Naredite prostor za obliže. 

Med potovanjem po Aziji je spoznala, da je tam veliko težje priti do obližev kakor do zdravil, ki so v azijskih državah veliko cenejša. A enako kakovostna, pripomni izobražena farmacevtka.

»Zanimivo je, da je večina azijskih lekarn in trgovin slabo založena z obliži, zato jih raje vzemite od doma,« svetuje. Kadar z družino potujejo v Azijo, s sabo vzamejo le nujna zdravila, druga pa kupijo tam. »Pogosto denimo posežemo po zdravilu proti slabosti, kot je Dramina (na potovanju vprašajte za dramamine). Velikokrat pride prav na dolgih vožnjah, kjer so ceste slabe, ali pa pri razburkanem morju. Malce boste zaspani, ampak ne bo vam pa treba bruhati v vrečke kot domačinom,« namigne. Kot prvo pomoč zoper potovalno slabost lahko s seboj vzamete tudi ingver, najbolje v obliki pastil, saj je znan po tem, da preprečuje potovalno slabost. Za oskrbo morebitnih prask pa poleg obližev vedno pride prav ognjičeva krema ali gel aloje vere. Oboje pospešuje celjenje (kar je koristno tudi pri sončnih opeklinah, razdraženi ali razpokani koži).

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.