Nasveti

Iz babičine shrambe: Ocvrti akacijevi cvetovi

Metka McCully Žigon
26. 5. 2023, 11.00
Deli članek:

Omamno dišeči akacijevi cvetovi so prava kulinarična poslastica. Najboljši so ocvrti. Sicer pa iz njih delamo napitke, sirupe in likerje.

Shutterstock
Ocvrti akacijevi cvetovi

Akacija ali botanično pravilneje robinija zacveti navadno maja. Cvetovi so v obliki grozdastega socvetja in čudovito opojno dišijo. Čebele jih naravnost obožujejo, zato je akacija zelo pomembna za pridelavo medu in sploh preživetje čebel.

NAMIG: Na enak način lahko pripravimo tudi ocvrte bezgove cvetove.

Sestavine

  • približno 20 akacijevih socvetij
  • 2 jajci 
  • 1 skodelica mleka
  • 130 g moke
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • po želji kanček ruma   
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1. Akacijeve cvetove razgrnemo po čisti kuhinjski krpi, morda jih rahlo stresemo, da jih zapustijo morebitne žuželke. Sama jih ne perem, da čimbolj ohranim aromo.

2. Pripravimo podobno testo kot za palačinke, le malce gostejše, da se bo lepo oprijelo cvetov. Če želimo, da bodo ocvrtki puhasti in hrustljavi, ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake malce razžvrkljamo, jim dodamo sladkor, vanilin, moko in pecilni. Previdno dolijemo še mleko do želene gostote. Nazadnje na rahlo vmešamo še beljake.

3. V ponvi segrejemo olje. Vsak cvet posebej pomakamo v testo in damo peč. Po 2 minutkah obrnemo, da se lepo zlato rumeno zapeče še na drugi strani. Polagamo na s kuhinjskim papirjem obložen krožnik. Najboljši so še topli, potresemo jih s sladkorjem v prahu.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!