Nasveti

Gerbera, cvetlični nomad

Lara Jelen / revija Jana
1. 5. 2023, 09.00
Deli članek:

Gerbera je čudovita cvetlica, ki v hladnejših mesecih popestri naš dom, poleti pa se z največjim veseljem odpravi na počitnice na balkon, teraso ali vrt. Ima namreč afriške korenine.

Pixabay
Polepša vsak prostor. Odcvetele cvetove potrgamo, saj s tem spodbudimo ponovno cvetenje.

Rumena kot sonce

Rumena se poda pomladi, saj simbolizira sonce, toplino in energijo. Gerbere bodo žarele, tudi ko bo zunaj muhasto aprilsko vreme. Egipčani so, denimo, verjeli, da, ne glede na barvo cveta, simbolizirajo bližino naravi in predanost soncu. Kelti pa so bili prepričani, da zmanjšujejo žalost in stres vsakdanjega življenja.

Pexels
Rumena gerbera

Gerbere na terasi

Na delno pokriti terasi so odlične rastne razmere za rastline, ki hrepenijo po poletnih počitnicah. V zaprtih prostorih svetloba namreč omejuje rast. Če rastline poleti postavite na prosto, bodo dobile vso svetlobo, ki jo potrebujejo. Hkrati bodo zaradi različnih nočnih in dnevnih temperatur občutile ritem dneva. Gerberam bo to všeč, saj poznajo ta ritem iz svojega naravnega habitata bolje kot stalno sobno temperaturo. Le ne prestavimo jih na prosto prehitro, ponoči temperatura ne sme pasti pod 10 stopinj Celzija.

Pixabay
Pozno spomladi jo lahko posadimo v večje korito kot del zasaditve.

Razmnoževanje, zalivanje

Razmnožujemo jo s potaknjenci, saj bo že drugo sezono kupljena rastlina cvetela manj. Zalivamo jo po potrebi, idealno je, če ima vedno rahlo vlažno zemljo, ne pa preveč, saj je ne želimo utopiti. Obstaja odlično orodje, s katerim lahko redno preverjamo, ali je nemara žejna – naš prst. Če ji bo primanjkovalo vode, pa nas bo na to opozorila tudi z listi, ki se bodo povesili. Ko dobijo vodo, se spet lepo postavijo pokonci. 

Zanimivost

Gerbera je peto najpopularnejše rezano cvetje za šopke na svetu, takoj za vrtnico, nageljnom, krizantemo in tulipanom. V šopkih simbolizira čistost, nedolžnost, vedrost in zvesto ljubezen.

Pixabay
Aranžma iz gerber popestrimo z vejami.

Pixabay
Gerbera

Pixabay
Najbolje uspevajo na svetli legi brez direktnega sonca.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!