Nasveti

Arcturus prinaša nove simptome

T. N. S.
29. 4. 2023, 10.00
Posodobljeno: 29. 4. 2023, 11.37
Deli članek:

Novi sev omikrona, ene od različic covida-19, se hitro širi po Indiji, odkrili pa so ga tudi v 29 drugih državah. Poleg že znanih prinaša nekaj novih simptomov, po katerih ga lahko prepoznate.

Shutterstock
konjunktivitis

Te dni je pozornost Svetovne zdravstvene organizacije usmerjena v novo različico omikrona, natančneje XBB.1.16, ki so jo poimenovali arcturus. Novo, zelo nalezljivo inačico so odkrili v Indiji, zdaj pa je prisotna že v 29 državah. Ocenjujejo, da ni skrb vzbujajoča, kaže pa se nekoliko drugače kot preostale.

Večja nalezljivost in visoka vročina

Kaže, da je arcturus zaradi mutacij še bolj nalezljiv in se bo zato še hitreje širil, sicer pa ocenjujejo, da ni nevarnejši kot preostali sevi. Najpogostejši simptomi so enaki kot pri covidu-19 na splošno. Kažejo se lahko kot vročina ali mrzlica, kašelj, zasoplost ali težko dihanje, utrujenost, bolečine v mišicah, glavobol, izguba okusa ali vonja, vneto grlo, zamašen nos ali izcedek iz nosu, slabost ali bruhanje ter driska. Podatki, ki se sicer šele nabirajo, pa kažejo, da arcturus pogosteje povzroča visoko vročino, ki sicer ni nujni spremljevalec okužbe s covidom-19. 

Zlasti pri otrocih se pojavlja nov simptom, o katerem prej niso poročali. Zdi se, da povzroča več konjunktivitisa, zaradi katerega oko pordi, in vnetja notranjosti vek, ki lahko zelo srbijo.

Za zaščito pred okužbo z arcturusom velja enako kot za vse prej. Najbolj vas bodo zavarovali distanca, maske, higiena rok, razkuževanje, prezračevanje ... Prvotnim cepivom se omikron in njegove različice uspešno izogibajo, zato je, vsaj za tiste, ki so posebej rizični, priporočljivo, da premislijo o poživitvenem odmerku z novim cepivom.

Svetovna zdravstvena organizacija sev trenutno obravnava kot »različico pod nadzorom«. Te so se pogosto izkazale kot nič posebnega, a prav je, da spremljamo statistike in ne pozabimo popolnoma na previdnostne ukrepe.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 25. 4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!