Nasveti

Recept Nuške Drašček: Limonina pita s svilnato gladko kremo

Sara Lipovšek
19. 3. 2023, 12.00
Deli članek:

Nuška Drašček zelo rada navdušuje prijatelje in domače z dobrotami iz svoje kuhinje. Še posebej ljuba ji je limonina pita, ki jo pripravlja po receptu Mary Berry.

mjp, Shutterstock
Nuškina pita

Recept za to limonino pito je resnično eden tistih, ki jih je dobro imeti v domači zakladnici receptov. Mamljivo dišeča in okusna ne pusti ravnodušnega prav nikogar. Nihče se nad njo še nikoli ni pritožil, pravi Nuška. Še posebej ji je všeč, kako pride v piti do izraza kislina limoninega soka, ki se nato odlično preplete s preostalimi okusi.

Sestavine

Testo

- 175 g moke

- 25 g sladkorja v prahu

- 100 g ohlajenega masla

- 1 rumenjak

- 1–2 žlici hladne vode (po potrebi)

Nadev

- lupina 4 limon

- 150 ml limoninega soka

- 5 jajc

- 225 g fino mletega sladkorja

- 125 ml smetane za stepanje

Shutterstock
Limonina pita

Priprava

1. Pripravimo pekač s premerom 23 cm. Dobro ga namastimo ali pa uporabimo peki papir.

2. V posodo, kjer bomo mešali testo, damo moko, sladkor v prahu, ohlajeno maslo in rumenjak. Vse skupaj dobro premešamo. Če se testo ne sprime lepo skupaj, dodamo po potrebi še žlico ali dve hladne vode. Znova pregnetemo, a ne premočno, da se maslo preveč ne segreje in se nam ne začne topiti.

3. Testo nato sploščimo, zavijemo v folijo za živila in ga za 20–30 minut postavimo v hladilnik.

4. Dobro ohlajeno testo vzamemo iz hladilnika, razvaljamo in s prsti namestimo tesno po pekaču. Dno pite preluknjamo z vilicami. Postavimo v pečico in pečemo 10 minut na 200 stopinjah Celzija.

5. Po 10 minutah vzamemo pekač in pečice, obrežemo robove pite in vrnemo v pečico za 10–15 minut, da testo postane povsem suho.

6. Pečeno testo vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi.

7. Medtem pripravimo nadev. Jajca in sladkor dobro zmešamo. Mešamo ročno, z metlico. Izogniti se namreč želimo penasti zmesi, ki bi jo dobili pri mešanju z mikserjem. Ko se sladkor stopi, dodamo limonin sok in nastrgano limonino lupino. Prilijemo še 125 ml smetane za stepanje. Vse sestavine ponovno ročno dobro zmešamo, da se med sabo povežejo.

8. Dobljeno zmes nalijemo v pekač, v ohlajeno testo. Pečemo v pečici 45 minut, pri 160 stopinjah Celzija. Po približno 30 minutah pečenja že začnemo preverjati stanje pite. Ta je namreč nared za postrežbo, ko še ni povsem trda. Najboljša je, ko pekač malce pretresemo in se nadev na sredini še malenkost zatrese.

Še več slastnih receptov vaš čaka v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.