Nasveti

TEST: Znate prisluhniti svojim potrebam?

jk
20. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Ste nagnjeni k sklepanju preštevilnih kompromisov ali znate ubrati drugačen pristop in slediti svoji poti? Rešite test in marsikaj vam bo bolj jasno.

Shutterstock
Znate poskrbeti za svoje dobro počutje?

Redki posamezniki vedo, kako je, ko včasih povsem pozabiš na vse okoli sebe in si srečen sam s seboj. Je možno, da v času, ko se nam rado očita egoizem, premalo mislimo nase?

TEST

1. Če si zaželim, da bi naredil(a) nekaj dobrega zase,

a) se odločim, da bom premislil(a), kdaj bi se za to lahko našel čas.

b)  skušam to čim prej vključiti v svoje dnevne načrte.

c)  to pač kar naredim.

2. Ko bi večer najraje preživel(a) doma, udobno zleknjen(a) na kavču, prijatelji pa vztrajajo, da gremo skupaj ven,

a)  se jim seveda pridružim.

b)  se jim pridružim za kratek čas, ne več kot za dve uri.

c)  ostanem doma, saj se jim bom itak pridružil(a) naslednjič.

3. Če me prosijo za uslugo,

a)  seveda privolim.

b)  se vprašam, ali sploh zmorem ponuditi pomoč.

c)  zavrnem, ker mi okoliščine ne omogočajo nuditi usluge.

4. Čas zase

a)  komajda najdem.

b)  si občasno vsekakor privoščim.

c)  je zame pomembna vsakodnevna postavka.

5. Na športnem področju

a)  rad(a) sprejmem pobudo drugih.

b)  preizkušam svojo mejo vzdržljivosti.

c)  zelo dobro poznam svoje zmogljivosti.

6. Moj notranji glas

a)  je izginil in ga ne slišim več.

b)  mi včasih kaj prišepne.

c)  je moj najboljši prijatelj.

7. V spolnosti

a)  se povsem prepustim partnerju in se nanj zanesem.

b)  se osredotočam na svoje in partnerjeve potrebe ter želim, da sva oba zadovoljna.

c)  rad(a) preizkušam in dajem svoje zadovoljstvo na prvo mesto.

8. S prijatelji ste nameravali čez vikend oditi na pohod in ste se tega zelo veselili, a v zadnjem trenutku vas pokličejo sorodniki, ali bi jim lahko prišli ravno takrat pomagati pri obnovi doma.
a) Odpovem dogovor s prijatelji in grem pomagat sorodnikom.

b) Sorodnikom povem, da jim pridem z veseljem pomagat naslednji dan ali ob kakšni drugi priložnosti, za ta vikend pa sem že dogovorjen(a).

c) Sorodnikom razložim, da obnova res ni moje področje, in jim brez slabe vesti namignem, naj raje na pomoč pokličejo koga drugega.

REZULTAT

Največ odgovorov A: Nesebični

Vsakokrat, ko zatajite kakšen svoj interes ali celo potrebo, se še za drobec oddaljite od samih sebe. Skušajte si vsaj enkrat na teden izpolniti kakšno željo, narediti kaj, kar vas bo osrečilo in izpolnjevalo. To nikakor ni sebičnost, marveč le način, kako si ljudje polnimo baterije. Sploh pa se zavedajte, da vam v življenju nič ni »treba«. Moramo res imeti zmeraj odprta ušesa za vsakogar, ki bi se rad potožil? Je v službi res treba ves čas biti na razpolago za klice, naročila in dodatno delo? Zapišimo si, kaj vse po našem »moramo«, potem pa se temeljito izprašajmo, ali je to res tako nujno potrebno. Čas je, da se znebimo odvečne prisile, ki jo izvajamo predvsem nad seboj.

Največ odgovorov B: Diplomati

Prve in najtežje korake vam je že uspelo storiti: znate poskrbeti za zadovoljitev svojih želja in potreb. Skušajte se naučiti tudi prisluškovati samim sebi ter spoznati, katere so vaše najskritejše želje. Ko jih prepoznate, si jih zapišite ter jih načrtno uresničujte. Če ne gre drugače, se vprašajte, kaj bi počeli, če bi živeli samo še šest mesecev. Kaj bi storili s časom, ki vam je na voljo? Potovali po svetu? Odprli slaščičarno z domačo peko? Napisali knjigo? Prebili več časa z najbližjimi? Prepustite se temu vprašanju in se poglobite vanj, pri tem pa naj vaša domišljija ne pozna nobenih omejitev. Postavljeni pred tako radikalno izbiro, boste najlaže spoznali, kaj je vaša prava in najskritejša srčna želja.

Največ odgovorov C: Odločni

Zelo dobro znate prisluhniti svojemu notranjemu glasu, ki vam prišepetava, kaj si zares želite, kaj potrebujete in kaj vam je odveč. Svoje potrebe dobro poznate in jih upoštevate, zato vam življenje teče uravnoteženo, zdravo ter zadovoljno. Tudi besedice ne se prav nič ne bojite. Če čutimo globoko v sebi določen odpor, a kljub temu pristanemo na predlagano sodelovanje, bo končni izkupiček najverjetneje pač ta, da bomo nesrečni. Čestitke, le tako naprej! Zase imejmo svoje lastne cilje in želje ter živimo skladno z njimi. Kakršni smo, smo edinstveni, zato bodimo to, kar smo – brez primerjav z drugimi.

Prispevek je objavljen v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.