Nasveti

Tudi majhen korak šteje

jk
24. 11. 2022, 09.48
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 09.55
Deli članek:

Okoljska problematika se zdi preobsežna, da bi kot posamezniki lahko kaj naredili. Vendar vsak korak šteje. Ne moremo spremeniti sveta, lahko pa spremenimo shoji navade.

Revija Jana
Vsak korak šteje. Ne moremo spremeniti sveta, lahko pa spremenimo svoje navade.

Ljudje skušamo slediti priporočilom okoljevarstvenikov in kupujemo biološko pridelano hrano, ločujemo smeti, iščemo alternativne materiale za embalažo, posegamo po kozmetiki iz naravnih sestavin … Vse to pravzaprav ni nobena žrtev, saj zagotavlja dolgoročno večjo kakovost življenja. In kaj še lahko storimo v dobro planeta?

Doma narejena čistila

V omari za čistila imamo običajno kar precej konvencionalnih čistil, zapakiranih v plastiki, kar vse obremenjuje okolje. Potrebnih je le nekaj sestavin in čistila lahko naredimo tudi doma. Hranimo jih v posodah za večkratno uporabo. Okna lahko pomivamo kar z mešanico alkoholnega kisa in vode (lise se bodo poznale, dokler se s stekla ne odstranijo trgovinska čistila, zato ne obupajte prehitro), kuhinjske površine očistimo z vodo in detergentom za pomivanje posode, večino preostalih površin pa kar z vodo in po potrebi nekaj mila za roke. Celo čistilo za straniščno školjko si lahko izdelamo sami!

* Čistilo za straniščno školjko

4 žlice sode bikarbone, 2 žlici citronske kisline

Priprava:  sestavini zmešamo, straniščno školjko navlažimo in po njej porazdelimo čistilo. V stiku z vodo nastane pena, s katero s pomočjo krtačke za čiščenje školjke zdrgnemo školjko.

Namesto čijinih semen uporabimo lanena

Nekatera eksotična živila veljajo za superhrano, a številne koristne sestavine vsebujejo tudi lokalno pridelana živila. Namesto čijinih semen uporabimo lanena, ki prav tako krepijo delovanje prebavnega trakta. Nasploh kupujmo hrano, ki uspeva pri nas in ne na drugem koncu sveta. Če bi vsi sprejeli to odločitev, bi bilo v zrak izpuščenega precej manj škodljivega CO2, da ne govorimo o prihranku v naši denarnici. 

Pravična trgovina

Na oblačilih se čedalje pogosteje pojavlja oznaka fair-fashion-labels, ki zagotavlja, da so izdelki narejeni brez izkoriščanja delovne sile in narave. Nakupujmo oblačila, ki so izdelana na okolju prijazen način, veliko lahko prispevamo tudi z nakupovanjem v trgovinah iz druge roke.

Izdelki za nego

Negovalni izdelki, ki jih pripravimo sami doma, so povsem brez kemije in tudi manj onesnažujejo okolje. Morda se ne bomo lotili domače izdelave šampona, zagotovo pa si lahko brez težav naredimo luščilno masko za obraz: v skodelico damo dve žlici kavne usedline in eno žlico rjavega sladkorja ter prelijemo s tremi žlicami oljčnega olja. Premešamo ter uporabimo za nego obraza, vratu in dekolteja. Ko nanesemo na kožo, pustimo učinkovati nekaj minut, nato speremo s toplo vodo. Tudi pri kozmetiki velja, da ne potrebujemo tisoč izdelkov za lepo kožo. Naj jih bo raje manj in ti kakovostni – ter po možnosti zapakirani v okolju prijazno embalažo. (jk)

* Pet pravil trajnostno naravnanega gospodinjstva

1. Manj je manj: kupujmo manj in kakovostneje, saj s tem manj obremenjujemo okolje.

2. Nočemo plastike: odpovejmo se vsej v plastiko zaviti zelenjavi in sadju, po možnosti pa tudi pijačam, ki jih prodajajo v plastenkah.

3. Reciklirajmo: skrbimo za ločevanje odpadkov.

4. Ponovna uporaba: kupujmo izdelke za večkratno uporabo in skušajmo najti navdih, kako ponovno uporabiti to, kar že imamo doma.

5. Kompostirajmo: vse bio odpadke odlagajmo na kompost.

Revija Janašt. 4722.11.2022