Nasveti

Hipnoza, močnejša od bolezni

Stane Mažgon
21. 6. 2021, 23.11
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 23.21
Deli članek:

Hipnoza: že beseda zveni skrivnostno in v vsakem od nas vzbudi različne, največkrat ne prav prijetne občutke, da želi nekdo upravljati našo podzavest. Toda psihiatrinja dr. Zvezdana Snoj pravi, da je medicinska hipnoza predvsem učinkovita metoda dopolnilnega zdravljenja, s katero lahko usposobljeni zdravniki in terapevti pomagajo prebroditi bolezni in tudi vsakdanje težave ali odvisnosti. Predvsem pa se je nihče ne bi smel bati. Prav nasprotno, to je postopek globinskega sproščanja, po katerem večinoma vsi občutijo olajšanje. Kako učinkovita je lahko medicinska hipnoza, je pred kratkim opisala tudi Damjana Seme, naša znana televizijska novinarka, ki ji je pri njenem boju z rakom pomagala prav dr. Snoj.

Zarja Jana
Hipnoza, močnejša od bolezni

Je hipnoza stanje popolne zamaknjenosti, nekakšen trans, ki odpre temačne prostore naše duševnosti, kamor doslej ni vstopil še nihče? Je lahko nevarna in se iz nje morda ne bomo več zbudili? Ali pa smo tako racionalni, da smo za hipnozo neodzivni? Se za njo skriva nevarnost manipulacije z ljudmi? V pogovoru s psihiatrinjo dr. Zvezdano Snoj, ki hipnozo uporablja kot medicinsko metodo zdravljenja, smo želeli izvedeti, katere naše predstave o njej držijo ali so popolnoma zgrešene. Za začetek še pojasnilo o pomembni razliki: ne bomo pisali o odrski hipnozi, ki je namenjena zabavi, temveč o učinkoviti medicinski metodi.

Ne spanje, temveč zelo budno stanje. V antični mitologiji je bil Hipnos bog spanja, od tod pa izvira tudi pomen grške besede za spanec. A ko govorimo o hipnozi, kakršno poznamo danes, gre prav za njeno nasprotje. »To nikakor ni spanje, temveč zelo budno stanje oziroma spremenjeno stanje zavesti, usmerjene pozornosti, zelo močne osredotočenosti, zbranosti,« pojasni dr. Snojeva. Ena od pomembnih razlik: med hipnozo človek lahko odgovarja na vprašanja, v spanju pa tega ne more. Tudi strah, da nas bo nekdo hipnotiziral, mi pa ne bomo vedeli, kaj počne z nami, je odveč. »Gre za budno stanje globoke sprostitve in koncentracije, pri katerem se zavest oddalji od vsakdanjih skrbi, v tem sproščenem stanju pa lahko podzavest kreativno odgovarja na sugestije, kar pacientu omogoča reševanje stisk, spreminjanje lastnih neželenih lastnosti.

V hipnozi se lahko človek fizično in mentalno sprosti globlje kot v budnem stanju in obenem poveča svojo zmožnost koncentracije, zaznavanja, spominjanja, pridobi kontrolo nad telesnimi funkcijami, kot so krvni tlak, krvni pretok in bitje srca, ter drugih fizioloških funkcij, ki jih sicer ne more obvladovati.«

Kaj je torej medicinska hipnoza? »Hipnoza je eno od spremenjenih stanj zavesti, ki dovoljuje sugestijam, da so sprejemljive in s tem učinkovitejše. Oznaka medicinska pomeni, da se hipnozo uporablja za lajšanje in odpravo psihičnih in telesnih težav, izvaja pa jo strokovno usposobljen terapevt oziroma, kot je najbolj priporočljivo, zdravnik psihiater. Medicinska hipnoza je torej kompleksna metoda, ki se pod vodstvom izkušenega strokovno usposobljenega terapevta ob ciljnem podajanju sugestij glede na vrsto težav izkaže za zelo učinkovito,« pojasni dr. Snojeva.

Najprej dogovor, nato reševanje težav. Zvezdana Snoj: »Z osebo, ki me obišče, opravim prvi pregled, da ugotovimo, katere težave so v ospredju in katero bova reševala. Najprej seveda ugotovim, ali je človek primeren za zdravljenje in dovolj motiviran. Pri nekaterih medicinskih stanjih je namreč dobro preveriti, ali je zdravljenje s hipnozo primerno, da ne bi stanja še poslabšali.«

Hipnoza je primerna tudi za vse, ki nimajo duševnih težav, a so morda v zahtevnejših življenjskih situacijah negotovi, manj prepričani vase in jim to povzroča težave. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 25, 22.6. 2021

Zarja Jana
dr. Zvezdana Snoj o izjemni moči sugestije