Nasveti

Hujšanje z decembrskimi dobrotami

jk
9. 12. 2019, 22.00
Deli članek:

Decembrske mize se šibijo pod dobrotami: cimetove zvezdice in druge slaščice, pečenka s slastno omako, kuhano vino in druge božične specialitete … Kaj pa postava? Ne le da se decembra ni treba zrediti, lahko celo shujšamo. In to med oblizovanjem!

Zarja Jana
čas, da preizkusimo dieto hygge.

Nemogoče se je upreti sladkim skušnjavam, s katerimi streže december. Skušajmo ga prelisičiti in si privoščimo vse, kar nam ponuja, na tehtnico pa si ne dovolimo stopiti. Ničemur se ne bomo odpovedali, hočemo ostati dobre volje, zato je letos čas, da preizkusimo dieto hygge. 

Šest skrivnosti iz Skandinavije

Prebivalci skandinavskih dežel že leta veljajo za najbolj zadovoljne in tudi drugi se pridno učimo njihovih načel. Ker danska beseda hygge pomeni udobnost in zadovoljstvo, je pravzaprav veseli december najprimernejši za nekaj tovrstnih principov. Dodali jim bomo švedski lagom, ki pomeni ne preveč, ne premalo. In v seštevku obeh metod bomo letos decembra shujšali tri kilograme! Ob tem pa seveda zadovoljno uživali.

  1. Sladko je dovoljeno

Ob adventu pa res ne bomo zgolj gledali sladkarij in seštevali njihovih kalorij! Raje bomo posnemali Švede in njihov t. i. lördagsgodis, torej sobotne sladkosti. Princip je naslednji: sladkamo se lahko po mili volji, a le enkrat na teden. 

Določimo svoj dan in si na ta dan v tednu sproščeno privoščimo vse decembrske dobrote. V seštevku bomo pojedli precej manj kalorij. Svoje doda tudi užitek, da si nam ni treba odtegovati od ust. Sploh pa vsakodnevno sladkanje nekoliko razvrednoti posebnost značilnih božičnih sladic, na primer cimetovih zvezdic. Naj ostanejo redke in praznično sladke!

 2. Stran z odvečnim

Savna spada k Skandinavcem kot pica k Italijanom. Da jo posvojimo tudi mi, obstaja tehten razlog. Dobra kura znojenja dela čudeže: dodobra okrepi prekrvitev telesa, pospešuje presnavljanje maščob in pomirja duha. Če smo mirni, pa – saj vemo –, tudi manjkrat nenadzorovano posegamo po hrani. Decembra si privoščimo savno enkrat na teden, dva-do trikrat po približno 10 minut.

 3. Danes je na krožniku riba!

Švedi pojedo veliko rib. Te so bogat vir joda, ki krepi delovanje ščitnice. Sploh pa so beljakovine ribjega izvora lahko prebavljive in nas nasitijo za dlje časa. Morda letos praznično pečeno gosko zamenja kar losos? Tukaj je slasten recept, ki ponuja obilo gurmanskih užitkov, primernih za praznične dni.

Več (tudi receptov za jedi) v reviji Zarja Jana št. 50, 10. 12. 2019