Nasveti

Pripravimo se!

Lara Jelen
24. 4. 2019, 08.12
Deli članek:

Velikonočni prazniki so mimo, in kot smo napovedali na začetku meseca, začenjamo s programom razstrupljanja po dr. Jungerju. Se želite malce odkupiti svojemu telesu za vse pregrehe, ki se jim ne morete upreti, predvsem pa si obnoviti prebavni trakt in telo očistiti nakopičenih toksinov? Potem se nam pridružite!

Revija Zarja
Nekajdnevno razstrupljanje zgolj z vodo pač še zdaleč ne doseže namena.

Naj se še tako trudimo, je dandanes težko ubežati vsem mogočim kemičnim snovem vsepovsod okrog nas. Tatjana Trajkovska, dr. med., priporoča, da si vsaj enkrat na leto privoščimo prehransko čiščenje, pravcato prenovo telesa. Pogosto šele ko zares občutimo znake izločanja strupov iz našega telesa, spoznamo, kako močno je bilo obremenjeno. Seveda pa se moramo razstrupljanja nujno lotiti pravilno, sicer od njega ne bomo imeli nič. Nekajdnevno razstrupljanje zgolj z vodo pač še zdaleč ne doseže namena. »Jetra se razstrupljajo v dveh fazah, pri čemer moramo to obvezno podpreti s hranili,« pravi. Prav zato sama prisega na razstrupljanje po programu dr. Jungerja.

Hrana, ki jo izločimo. V pripravljalnem obdobju, ki naj traja en teden pred začetkom razstrupljanja, izključimo živila, ki prispevajo k vnetju v telesu in dvigujejo raven krvnega sladkorja ter povzročajo zakisanost. To pomeni, da se moramo z današnjim dnem za teden dni posloviti od bele moke in vseh izdelkov iz nje (testenin, kruha, peciva), alkohola, kave, sladkorja in vseh sladkarij – tudi banan, saj vsebujejo veliko sladkorja. Odpade vse, kar je konzerviranega in vnaprej pripravljenega, kravje mleko in vsi mlečni izdelki, krompir, jajca ter rdeče meso (lahko pa jemo piščanca, jagnjetino in zajca). Da vam bo v tem času lažje, dr. Trajkovska svetuje, da vsa prepovedana živila do konca razstrupljanja pospravite iz hladilnika in s kuhinjskih polic. Tako vas ne bodo po nepotrebnem mamila. V nadaljevalni fazi se ukinejo še vsi izdelki, ki vsebujejo gluten, a ta teden, v fazi priprave, si lahko privoščite še kakšen kos rženega ali pirinega kruha.

Počutje in priporočljivi obroki. Ker bomo izločili živila, od katerih je naše telo lahko odvisno, je možno, da se bo to odražalo v našem počutju. Zaradi odtegnitve kave se lahko pojavi glavobol, zaradi pomanjkanja sladkorja pa nerazpoloženost. »V tem času priporočam ljudem, da pijejo veliko vode (najboljša je izvirska, če je seveda mogoče), si privoščijo sveže stisnjen zelenjavno-sadni sok, za večerjo kakšno zelenjavno juhico, za zajtrk pa polnozrnati kruh z avokadovim namazom ali humusom ter zelenjavo. Še boljše za zajtrk je prosena ali ovsena kaša, kuhana s sadjem in nekaj semeni (na primer konopljinimi ali sončničnimi), polita s kokosovim ali mandljevim mlekom. Za kosilo pojejte veliko zelenjave – naj bo raznolika in ekološko pridelana, pripravljena na različne načine. Za prilogo so primerni rjavi riž, ajdova kaša, kvinoja, stročnice ali ekološko belo meso in negojene ribe.« Uživajte čim več sezonske zelenjave, da vam bo lažje, pa si pripravite tedenski načrt za obroke. Mimogrede: trenutno so na voljo šparglji – kakšen dan si lahko za kosilo pripravimo rižoto s šparglji in piščancem, drug dan pa za večerjo špargljevo juho (seveda brez kupljenih zelenjavnih kock za juho in krompirja). Preizkušajte, spoznavajte nove recepte in med dovoljeno hrano izbirajte tisto, ki vam je pri srcu.

Več v reviji Zarja št. 17, 23. 4. 2019.