Nasveti

Test naravnih šamponov

Lara Jelen
26. 9. 2017, 07.01
Deli članek:

Najdražje ni nujno najboljše

Shutterstock

Če smo še pred časom na trgu težko dobili naravni šampon za lase, je danes stanje popolnoma drugačno: izbire je toliko, da se je težko odločiti, kateri izdelek bi sploh kupili. Z namenom, da bi ugotovili, kako kakovostni so naravni šamponi, smo jih nekaj med njimi preizkusili in ocenili.

Šampone smo ocenjevali po naslednjih kriterijih: sestavine, cena, penjenje in učinek. V najslabšem primeru je izdelek dobil eno zvezdico, v najboljšem pa tri. In kaj smo ugotovili? Predvsem to, da imamo v trgovinah na voljo precej odličnih izdelkov.

L'occitanov šampon za krepitev las: najdražji, a najbolj peneč

Cena: 19,30 € za 300 mililitrov

Sestavine: krepilnega ga nedvomno naredijo eterična olja s poživljajočim delovanjem, ki so znana po tem, da pomagajo okrepiti lase in omejijo izpadanje tankih krhkih las zaradi lomljenja. To so eterična olja rožmarina, ciprese, ylang-ylanga, divjega brina in cedre. H krepilnemu učinku še bolj pripomorejo aminokisline rastlinskega izvora, ki preprečujejo pretirano izpadanje las. Za te sestavine torej dobi L'occitane velik plus. Žal pa med sestavinami na embalaži najdemo natrijev makrogol lavrilsulfat (SLES). SLES sicer velja za manj dražilno penilo od sorodnega SLS (natrijev lavrilsulfat), vendar naj bi se glede na nekatere študije slabše presnavljal in naj bi imel dolgotrajnejše učinke, povezujejo pa ga tudi z draženjem kože in hormonskim neravnovesjem. Šampon poleg SLES vsebuje še izopopril alkohol, ki prav tako velja za dražečega.

Penjenje: veliko.

Učinek: navdušujoč, šampon ima prijeten vonj, dobro nahrani lase, morebitnih dražilnih učinkov pa po večmesečni uporabi ni bilo občutiti.

Ocena: učinek in penjenje sta sicer odlična, vendar je šampon eno zvezdico izgubil pri sestavinah, ki niso povsem naravne, in pri ceni, ki je precej visoka. Čeprav vemo, da naravna eterična olja, ki jih šampon vsebuje, niso poceni in bi že samo z nakupom petih eteričnih olj krepko presegli ceno izdelka. **

Več v Zarji št. 39, 26.9.2017