Nasveti

Njoki v zeliščni omaki

Jana
15. 7. 2009, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Priljubljena jed s svežimi dišavnicami

Za 3 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 1 kolerabica * šopek mladega korenja * 150 g sladkega graha v stročju (ali izluščenega mladega graha v zrnju)* 1 šopek mlade čebule * 2 žlici olivnega olja * sol * pol šopka krebuljice ali peteršilja * 400 g napol pripravljenih njokov * 150 g mladega sirčka * 100 g sladke smetane * 150 ml mleka * poper * pol limone.

Priprava: Kolerabico olupimo, korenje ostrgamo. Vse umijemo in narežemo na paličice. Grahove stroke umijemo in po želji prerežemo na polovice. Mlado čebulo očistimo in umijemo. Posebej narežemo na tanke obročke bele dele, posebej zelene. V ponvi segrejemo olje in med mešanjem prepražimo obročke bele čebule. Dodamo kolerabico in korenje, premešamo in nekoliko popražimo. Rahlo osolimo. Dodamo grah in zalijemo z 1,5 dl vode. V pokriti ponvi dušimo zelenjavo 8 minut. Krebuljici (peteršilju) osmukamo listke. Pristavimo osoljeno vodo in po navodilu z zavitka skuhamo njoke. V drugi kozici zmešamo sirček, mleko in smetano. Pristavimo in med mešanjem segrejemo. Solimo, popramo in okisamo z limoninim sokom. V smetanovo omako damo kuhane in odcejene njoke. Premešamo. Potresemo s krebuljico in z zelenimi čebulnimi obročki. Ponudimo z dušeno mlado zelenjavo.

Nasvet: njoke iz krompirjevega testa, ki so hitro kuhani, kupimo že pripravljene v trgovini. Kadar utegnemo, pa jih lahko seveda naredimo tudi sami. Recept: skuhamo 750 g krompirja, ga olupimo in še vročega pretlačimo v krompirjevo kašo. Dodamo 50 g masla,  solimo in premešamo. Pustimo, da se ohladi. Potem dodamo približno  250  g ostre moke in 2 jajci ter zamesimo krompirjevo testo ter ga razdelimo na več delov. Vsak del oblikujemo v podolgast svaljek, tega pa narežemo na primerno velike koščke – njoke. Kuhamo jih v osoljenem kropu toliko, da splavajo na površje, potem pa še od 2 do 3 minute. Odcedimo jih in pripravimo z dodatki po receptu.