Nasveti

Nadevane bučke z vinsko omako

Jana
28. 7. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kadar je jed namenjena tudi otrokom, opustimo vino in skuhamo paradižnikovo omako.

Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Pečenje: 20 minut

Potrebujemo: 4 srednje velike bučke (800 g) * 2 šalotki ali majhni čebuli * 250 g šampinjonov * 4 žlice masla * 1,5 dl suhega belega vina * pol šopka peteršilja * pol šopka pehtrana * 1 žlica drobtin * 2 rumenjaka * sol * poper * 1 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 1 žlica kisle smetane * maslo za pekač.

Priprava:  Bučke umijemo, obrišemo in podolžno prerežemo. Z žlico jih izdolbemo, pustimo pa približno pol cm debelo plast. Izdolbeno sredico bučk na grobo sesekljamo. Šalotki olupimo in na drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in pražimo šalotko 1 minuto. Nato dodamo šampinjone in sesekljano sredico bučk. Mešamo in pražimo nekaj minut, nato zalijemo s 50 ml belega vina. Med mešanjem kuhamo, da tekočina povre. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Plitev pekač namastimo z maslom. V skledi zmešamo prepražene šampinjone, sesekljana peteršilj in pehtran, drobtine ter rumenjak, da dobimo nadev. Solimo in popramo. Z nadevom polnimo izvotljene polovice bučk. Zložimo jih v namaščeni pekač. Na vrh damo kosmiče preostalega masla. V pekač k bučkam zlijemo preostalo vino in zelenjavno juho. Bučke pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki približno 20 minut. Ko so pečene, jih vzamemo iz pekača in shranimo na toplem. Omako iz pekača prelijemo v manjšo kozico. Posebej razžvrkljamo kislo smetano in 1 rumenjak. Dodamo omaki in med mešanjem počasi segrevamo, da se omaka zgosti, ne sme pa zavreti. Omako ponudimo k popečenim bučkam, zraven se prilega dušen riž.

Nasvet: Kadar je jed namenjena tudi otrokom, opustimo vino in uporabimo toliko več zelenjavne juhe. Namesto vinske omake pa skuhamo pikantno paradižnikovo omako: na drobno sesekljamo 1 strok česna in pol čebule. Oboje počasi pražimo na 2 žlicah olivnega olja. Ko čebula postekleni in se zmehča, dodamo 400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve (ali olupljenih in sesekljanih svežih, zrelih paradižnikov, ki jim prej odstranimo semenje). Dodamo vejico timijana ali rožmarina, solimo, popramo in kuhamo na šibkem ognju 20 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo. Odstranimo dišavnice, omako pa po okusu še začinimo. Omako lahko pripravimo vnaprej in hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku.