Nasveti

Krhka pogača s paradižniki

Jana
31. 7. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Okus zrelih, od sonca razvajenih paradižnikov so ljudje že od nekdaj primerjali z rajskimi užitki.

Za 6 oseb
Priprava: 35 minut
Pečenje: 30 minut

Sestavine: 200 g moke * 100 g mrzlega masla * 75 g naribanega parmezana * 1 strok česna * 2 šopka bazilike * 1 dl mleka * 3 žlice olivnega olja * 200 g sladke smetane * 4 jajca * sol * poper * 6 paradižnikov (sorte pelati) * 375 g mocarele.

Priprava: Zmešamo moko, naribani parmezan, kosmiče mrzlega masla in 50 do 75 ml ledeno mrzle vode. Zgnetemo v gladko testo, zavijemo v folijo in damo za 30 minut počivat v hladilnik. Česen olupimo, baziliko osmukamo. V visoki, ozki posodi sesekljamo narezani česen, liste bazilike, mleko in 2 žlici olja. Prilijemo smetano, dodamo jajca, solimo, popramo in razžvrkljamo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Paradižnike umijemo in narežemo na 1 cm debele prečne rezine. Tudi mocarelo narežemo na rezine. Testo tanko razvaljamo na pomokani delovni površini (ali na kosu papirja za peko). Z oljem namastimo 2 modela za pogače (premer 30 cm). Modela obložimo z razvaljanim testom, tako da nastane tudi rob. Testo na dnu prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. Na testo porazdelimo smetanov preliv z jajci. Na vrh naložimo rezine paradižnika in mocarele. Pogači pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah 30 minut.

Nasvet: V klasični pečici pečemo pogači drugo za drugo. V ventilacijski pečici, ki jo ogrejemo na 180 stopinj, pa lahko spečemo obe pogači hkrati. Če želimo, da je pogača pikantnejša, nadomestimo mocarelo z 200 g sira feta. Sir nadrobimo med smetanov preliv in dodamo namesto bazilike 1 žlico sesekljanega rožmarina.