Nasveti

Boleča menstruacija

Milka Krapež
31. 7. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bolečina med menstruacijo je pri nekaterih ženskah tako rekoč neznosna. Težava je, da jim marsikdo ne verjame.

Mesečno perilo je za veliko žensk prava nadloga. Poleg vsega drugega jim nagajajo hormoni, razdražljive so, preveč občutljive, nekatere bi pojedle slona, druge pa ne morejo spraviti vase niti grižljaja. Nekatere bi tik pred začetkom menstruacije pospravile svojo in še katero hišo, druge so kot lenivec. Toda vse to je mogoče prenesti. Dosti huje je tistim, ki jih mučijo hude bolečine.

 

Marjeta, 20-letno dekle, ima tako hude bolečine, da ne more nikamor. Najmanj en dan, večinoma pa dva ali celo tri ostane doma v postelji v hudih krčih. Ne more jesti, vase ne more spraviti niti tablete proti bolečinam, ker ji je tako slabo, da bi jo takoj izbruhala. Njena mama je imela podobne težave, a so se nehale, ko je rodila. Velika večina žensk z bolečimi menstruacijami ima enako izkušnjo: porod za vedno konča vsakomesečne muke.
Posebej nerodno je, razlaga Marjeta, da je prišla zaradi hudih bolečin h ginekologu in ji je ta rekel, da menstruacija pa že ne more tako boleti. Kaj pa on ve, se jezi, saj ni še nikoli poskusil. V resnici tudi ženske ne verjamejo pripovedim o bolečih menstruacijah, če same niso imele nikoli težav z njimi. Pretiravajo, pravijo nekatere učiteljice telovadbe v šoli, kadar dekleta ne morejo telovaditi. Vendar so bolečine res lahko zelo hude. Veliko žensk jih  primerja celo s porodnimi bolečinami, kar ni prav nič pretirano.

Bolečine zaradi krčenja maternice

Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so  podobni krčem med porodom. Maternico ves čas stresajo blagi krči, ne da bi se ženske tega zavedale. Med menstruacijo pa so močnejši. Še močnejši so (vsaj pri večini) med porodom. Vsak krč za trenutek prekine dotok krvi v steno maternice, ker se krvne žile v njej stisnejo. Ker tkivo ne dobi hranil in predvsem kisika, se sproščajo kemikalije, ki sprožijo bolečino. Sočasno telo sprošča posebne kemikalije, prostaglandine, ki vplivajo na to, da so krči močnejši, in s tem še okrepijo bolečino. Namen krčev je, da se med menstruacijo odlušči občutljiva notranja sluznica maternice in zraste nova ter se pripravi za sprejem oplojenega jajčeca. Če tega ni, se čez slab mesec zgodba ponovi.

Vzroka navadno ne najdejo

Danes strokovnjaki pravijo, da je treba hudo menstrualno bolečino raziskati, čeprav je malo verjetno, da bodo ginekologi našli vzrok zanjo. Vendar pa je možno, da odkrijejo kakšno bolezen ali motnjo. Med najpogostejšimi je endometrioza, o kateri smo že pisali. Zato samo na kratko: endometrioza je razraščanje tkiva (celic sluznice maternice oziroma endometrija) zunaj maternice. Vzrok so lahko tudi fibroidi (benigni tumorji), vnetna medenična bolezen, včasih pa tudi ozek maternični vrat. Posebej ta lahko razloži, zakaj po porodu (ko se maternični vrat razširi) dostikrat ni več bolečin. Vendar pa so boleče menstruacije redko znak bolezni, posebej pri mladih dekletih. 

Veliko deklet, ki jih mučijo menstrualne bolečine in iščejo razloge zanje, ostane brez odgovora. Bolečina se lahko iz trebuha širi  v spodnji del hrbta in noge. Navadno se začne prvi dan menstruacije, lahko pa že prej. Običajno boleči krči trajajo od 12 do 24 ur. Kot rečeno, imajo  nekatere ženske oziroma dekleta težave tudi tri dni. Številne povedo, da ni vsak mesec enako, da je včasih zelo hudo, drugič malo manj. Z leti in rojstvi otrok bolečine ponavadi izginejo.

Zdravila proti bolečinam

Težko bi rekli, da je menstrualne bolečine mogoče preprečiti. Dekleta, ki imajo izkušnje s tem, posežejo po zdravilih proti bolečinam, kadar prvič začutijo krče. Zanimivo je namreč tudi to, da trpijo bolečine tako ženske, ki dobivajo menstruacije tako rekoč do minute natančno, kot one, ki nikoli ne morejo z zanesljivostjo povedati, kdaj jo bodo dobile. Te imajo tudi več težav s tem, da prepoznajo prve krče. Večina jih pravi, da se velikokrat menstruacija začne ponoči in se zjutraj zbudijo že s tako hudimi bolečinami, da ne morejo več vzeti tablet. V tem primeru lahko posežejo po svečkah s protibolečinsko učinkovino. Svečke tudi ne poškodujejo sluznice zgornjih prebavil, kar je značilno za nesteroidna protivnetna zdravila, ki jih ljudje najpogosteje jemljejo za premagovanje bolečin.

Mladim dekletom ginekologi za blaženje menstrualne bolečine pogosto predpišejo kontracepcijske tablete. Te ugodno vplivajo na raven hormonov in s tem bistveno pripomorejo k zmanjšanju bolečin. Ženske lahko tudi same marsikaj storijo za to. Večina jih dobro pozna blagodejen učinek toplote. Na trebuh ali pod spodnji del hrbta si položijo topel predmet (termofor ali steklenico z vročo vodo) in leže počivajo. Marsikateri ženski je bolečine omililo redno gibanje. Telovadba blagodejno vpliva na vse telo. Seveda to ne pomeni, da bi morale med menstruacijo telovaditi. Priporočljiva je namreč redna vadba, ki bo okrepila telo in zmanjšala stres. Dober učinek ima naprava za električno stimulacijo mišic (tens), ki jo je mogoče kupiti v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Strokovnjaki pravijo, da se blagi električni sunki vmešajo v sprožilce za bolečino in jo s tem zmanjšajo.

Prehrana, vitamini in minerali

Med menstruacijo bo pomagala tudi nežna masaža trebuha s krožnimi gibi. Priporočljivo je popiti veliko tekočine. Če vam je slabo, pijte vodo po požirkih. Mnoge ženske ne morejo jesti, vendar strokovnjaki svetujejo, da kljub temu ne spustite nobenega obroka. Obroki naj bodo lažji in manjši. Dolgoročno je mogoče zmanjšati menstrualno bolečino s prehrano, bogato s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, kot so žita, sadje in zelenjava, čim manj soli, sladkorja, alkohola ter kofeina. Pomembno je tudi, da ima telo dovolj vitaminov iz skupine B pa tudi kalcija, magnezija in železa.

Poznavalci zdravilnih rastlin pri boleči menstruaciji priporočajo, naj ženske zaužijejo manj mesne in mlečne hrane. Rdeče meso in mlečni izdelki namreč pospešujejo izločanje prostaglandinov, ki stopnjujejo krče. Pomembna je tudi sprostitev. Pomagate si lahko z aromaterapijo (izvlečki sivke, kamilice, majarona in geranije). Med rastlinami ublažijo krče maline, dvoletni svetlin, grozdnata svetilka, navadna konopljika, broč, posebej pa brogovita oziroma lovor (Viburnum prunifolium), grmovnica, ki so jo (zlasti lubje) za odpravljanje ženskih težav uporabljale Indijanke. Dve žlički te rastline oziroma njenega lubja kuhate v manjši količini vode približno deset minut. Potem pustite, da se ohladi, precedite in pijete med menstruacije nekaj skodelic na dan.