Nasveti

Kostanjeva krema s čokolado

Jana
16. 10. 2009, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Priljubljena in trenutno najbolj sezonska sladica.

Za 4 osebe
Priprava: 35 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 kg kostanjev * 2 dl mleka * 1 žlička kakava v prahu * 1 vanilin sladkor * 2 žlici sladkorja. * Za preliv: 100 g jedilne čokolade.

Priprava: Kostanje križasto zarežemo na zaobljenem delu. Rez naj gre skozi vrhnjo lupino pa tudi skozi spodnjo rjavo kožico. Kostanje damo v kozico s toliko vode, da so pokriti. Pristavimo jih, in ko zavrejo, jih kuhamo 5 minut. Odstavimo. Ko se toliko ohladijo, da jih lahko primemo s prsti, jih olupimo. Vroče kostanje zlahka olupimo, ohlajenih pa ne več. Če se voda in kostanji preveč ohladijo, imejmo pripravljeno kozico z vrelo vodo, v katero potopimo posamične kostanje za nekaj trenutkov, potem pa jih sproti  olupimo. Olupljene kostanje damo v kozico. Prilijemo mleko, dodamo sladkor, kakav, vanilin sladkor in 2 dl vode. Na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Med kuhanjem nekajkrat premešamo. Kuhane kostanje s tekočino vred pretlačimo s stiskalnico za krompir. Zmes, ki jo dobimo, naj bo kremasta, ne presuha, ne preveč tekoča. Po potrebi primešamo malo mleka ali tekoče sladke smetane. V pokriti posodi postavimo v hladilnik. Za preliv sesekljamo čokolado na koščke. Damo jo v kozico, prilijemo 1 dl vode in med mešanjem počasi segrevamo na šibkem ognju. Ko je omaka gladka, kozico odstavimo. Pustimo, da se čokolada ohladi na sobni temperaturi (ne v hladilniku, ker bi se preveč strdila). Kostanjevo kremo naložimo v skodelice, lahko z žlico za sladoled, lahko pa jo tudi nabrizgamo. Prelijemo jo s čokoladnim prelivom in ponudimo. Po želji lahko kremo pokapljamo tudi s čokoladnim likerjem.

Nasvet: Preliv lahko pripravimo iz temne, lahko pa tudi iz bele čokolade. Zelo privlačnega videza je sladica, ki jo skozi stiskalnico za krompir iztisnemo na krožnik, da nastane kupček drobnih svaljkov. Dodamo lahko stepeno sladko smetano, potresemo s kakavom, obložimo s kuhanimi kostanji ali s čokoladnimi bonboni …