Nasveti

Golaž s kostanjem

Jana
16. 10. 2009, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sprehod v gozd je lahko začetek kulinaričnega doživetja.

Za 3 osebe
Priprava: 40 minut
Kuhanje: 90 minut

Sestavine: 1 velika čebula * 100 g mesnate, prekajene slanine (pancete) * 600 g govedine za golaž * 2 žlici * 1 lovorov list * sol * poper * 2,5 dl rdečega vina (ali rdečega grozdnega soka)* 4 dl mesne juhe iz kocke * 250 g kuhanih, olupljenih kostanjev * muškatni orešček.

Priprava: Olupljeno čebulo in panceto narežemo na kockice. Meso narežemo na 2 cm velike kocke. V težkem pekaču s pokrovom in debelim dnom opražimo slanino, da izpusti maščobo. Slanino poberemo iz kozice in prihranimo, na maščobi pa opečemo kockice govedine, da z vseh strani porjavijo. Dodamo sesekljano čebulo, premešamo in nekoliko prepražimo. Solimo, popramo, dodamo lovorov list in popečeno slanino. Zalijemo z vinom (ali s sokom) in juho. Pekač pokrijemo in postavimo v pečico. Golaž dušimo v ogreti pečici pri 180 do 200 stopinjah 90 minut. Petnajst minut prej, preden je jed pripravljena, damo v golaž še kuhane in olupljene kostanje. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.

Nasvet: Uporabimo lahko kupljene kuhane kostanje, boljši pa so seveda sveži. Kostanje križasto zarežemo na zaobljenem delu. V osoljeni vodi jih kuhamo 10 minut. Nato jih damo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in jih damo za 10 minut v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pustimo kostanj, da se malo ohladi, in ga brez težav olupimo. Odstranimo seveda tako zunanjo lupino kot tudi rjavo kožico pod njo.