Ljudje

Klovn v vesolju

Jana
16. 10. 2009, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V teh dneh je vesolje bogatejše za, če verjamete ali ne, klovna. Ime mu je Guy Laliberte, po rodu je Kanadčan, v vesolje pa je poletel z vesoljsko ladjo Sojuz. Tako želi opozoriti svetovno javnost na pomanjkanje pitne vode, ki grozi Zemlji.

Klovn v vesolju

V teh dneh je vesolje bogatejše za, če verjamete ali ne, klovna. Ime mu je Guy Laliberte, po rodu je Kanadčan, v vesolje pa je poletel z vesoljsko ladjo Sojuz. Tako želi opozoriti svetovno javnost na pomanjkanje pitne vode, ki grozi Zemlji.

Guy Laliberte ni le klovn, temveč tudi poslovnež, aktivist in bogataš in zdaj seveda še astronavt. Pred petindvajsetimi leti je ustanovil znameniti Cirque du Soleil in z njim osvojil ves svet. Predstave z mešanico fantastičnih prizorov, svetlobnih učinkov in akrobatskih ter igralskih spretnosti so postale svojevrstna gledališka zvrst. Vsako sezono se cirkus odpravi na svetovno turnejo in njihovi nastopi so vedno razprodani tudi po več mesecev vnaprej.
Laliberte je seveda bogat človek, zato si je polet v vesolje tudi lahko privoščil. Zanj je moral odšteti 35 milijonov dolarjev, za podvig pa se je odločil, da bi svetovno javnost opozoril na pomanjkanje pitne vode, ki grozi Zemlji.
Kanadčan je sedmi v vrsti vesoljskih turistov, ki jim je uspelo poleteti v orbito.
Z njim sta na mednarodno vesoljsko postajo poletela še dva astronavta, Američan Jeffrey Williams in Rus Maksim Surajev. Guy Laliberte bo v orbiti ostal 12 dni, druga dva astronavta pa 169 dni.
V klovnovi družbi je prijetno
Vsi, ki so sodelovali pri pripravi misije, so potrdili, da je bilo v klovnovi družbi zelo prijetno in da so se lahko sprostili v napetih trenutkih. Kolegi so se nalezli klovnovega navdušenja. Ko so se vzpenjali v vesoljsko ladjo, je ruski astronavt Surajev začel prepevati skladbo Mammy Blue, Laliberte in Williams pa sta se mu pridružila.
50-letni Laliberte je s seboj v vesolje vzel tudi rdeče noske za svoje kolege astronavte, ki jih bo srečal v vesoljski postaji. Če jim bodo naloge dopuščale, jih bo učil zabavnih spretnosti. Obljubil je, da bo poskrbel tudi za presenečenja, kot se za klovna spodobi. Ko bodo vesoljci spali, jih bo ščipal in jim nagajal.
Levček bo dišal po domu
Takoj po vzletu rakete v vesolje je bilo med Guyjevimi sorodniki in prijatelji čutiti veliko vznemirjenje. Ko pa so na zaslonih zagledali obraze astronavtov po uspešno prestanem vzletu, so si oddahnili in se začeli veseliti ter začeli prepevati pesem Eltona Johna Rocket Man. »Zelo sem vesela, ker mu je uspelo. To je čudovito. Zdaj vemo, da je res tam zgoraj,« je z velikim olajšanjem povedala Lalibertova partnerica Claudia Barilla. Izstrelitev so spremljali tudi številni drugi prijatelji.
Williams že ima izkušnjo z vesoljskimi poleti in je tokrat v vesolju drugič. Pred kratkim je postal dedek, zato se veseli druženja z vnukom, ki mu bo lahko pripovedoval o svojih potovanjih v vesolje. Surajev pa je v vesolje vzel plišastega levčka, ki mu ga je v varstvo zaupala njegova hčerka. Pred odhodom ga je skrbno čuvala pod blazino v svoji postelji. Da bo, kot je povedala, očku dišal po domu.

Po velikem uspehu, ki ga je dosegel s svojim gledališčem Cirque du Soleil, se je Guy Laliberte odločil za nov projekt. Leta 2007 je ustanovil mednarodni sklad ON DROP, ki zdaj deluje že na petih celinah sveta. Njegov namen je boj proti revščini in skrb za dostop do pitne vode, ki je v revnih deželah onemogočen milijonom ljudi. Projekt je po Lalibertovih besedah še vedno videti kot sanje, a to ga ne moti in jih je pripravljen uresničevati. Vse, kar v življenju storiš za druge, se ti vrne, meni Laliberte. Zato so pomembna tudi majhna dejanja.