Nasveti

Piščančji frikase z gobicami

Jana
29. 10. 2009, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odlična ideja za nedeljsko kosilo.

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 35 minut

Sestavine: 2 piščančja prsna kosa (s kostjo) * 1 lovorov list * 3 vejice timijana * 400 g šampinjonov * 3 mlade čebule * 2 dl sladke smetane za kuhanje * 1,5 žličke worcestrske omake * sok 1 limone * 2 čebuli * sol * poper * 2 žlici moke * 1 žlica masla * 1 liter perutninske juhe iz kocke.

Priprava: Piščančjim prsim olupimo kožo in jo zavržemo. Eno čebulo olupimo, prerežemo in s prerezano ploskvijo popečemo v loncu brez maščobe. Dodamo piščančje prsi, lovorov list, vejice timijana in zalijemo s perutninsko juho. Ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo 25 minut. Če tekočina povre, dolijemo vodo; pazimo, da je juhe toliko, da so piščančje prsi ves čas pokrite s tekočino. Meso ohladimo v juhi. Če se nam mudi, kuhamo juho 10 minut dlje, meso pa potem vzamemo iz juhe in ga ohladimo posebej. Ko je hladno, ga odluščimo od kosti in narežemo na za grižljaj velike koščke. Juho spet pristavimo in kuhamo, da povre na 0,5 litra. Medtem očistimo šampinjone in jih narežemo na četrtine. Mlado čebulo očistimo in narežemo na obročke. V ponvi segrejemo 1 žlico olja, dodamo gobe in mlado čebulo ter na hitro popražimo. Solimo in popramo. Eno čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 1 žlico masla in počasi in med mešanjem pražimo čebulo, da postekleni. Potresemo z 2 žlicama moke in premešamo. Pražimo 1 minuto, nato med mešanjem počasi prilijemo vročo juho. Pazimo, da se ne naredijo grudice. Omaka, ki jo dobimo, naj vre 5 minut. Nato ji dodamo gobe in koščke piščančjega mesa. Zalijemo s sladko smetano, solimo, popramo, začinimo z worcestrsko omako in okisamo z limoninim sokom.

Nasvet: Piščančji frikase ponudimo z dušenim rižem: medtem ko pripravljamo piščanca, skuhamo v osoljenem kropu 200 g dolgozrnatega riža. Pri tem pazimo, da se riž ne razkuha in da ostanejo zrnca lepo vsaksebi.