Nasveti

Brez zajtrka ni dobrega dneva

Jana
3. 11. 2009, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pogosta napaka staršev je, da najprej sami in tudi za svoje otroke pozabljajo, kako pomemben je prvi dnevni obrok.

Pogosta napaka staršev je, da najprej sami in tudi za svoje otroke pozabljajo, kako pomemben je prvi dnevni obrok. Posebej ob delovnih dneh preveč hitimo in ne izbiramo preveč, kaj vržemo vase. Pozor: ker smo zgled svojim otrokom, bodo naše napake »pridno« ponavljali za nami.

 

Zakaj je zajtrk pomemben?
Vse raziskave kažejo, da je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok. Zakaj? Ker po nočnem mirovanju prebavnega trakta in vsega telesa brez zajtrka telesne celice začnejo za svoje delovanje takoj porabljati uskladiščene rezerve. Brez teh rezerv pa smo že pred iztekom dopoldneva šibkejši in brez energije. Velikokrat se zgodi, da zaradi hude lakote, ki nas prime, dvojno nadoknadimo izpuščeni zajtrk.
Otroci, ki ne jedo zajtrka, so hitreje utrujeni in nimajo dovolj energije za šolske in druge obveznosti, v povprečju so zaradi nezdravih prehranjevalnih navad tudi težji. Namesto zdravega zajtrka raje pohrustajo nezdrave sladkarije ali prigrizke in so zaradi tega ob pomembne vitamine ter minerale. Posledično otroci, ki ne jedo zajtrka, hitreje zbolijo, saj so manj odporni.
Petnajstminutni skupni zajtrk je tudi dobra priložnost za utrjevanje družinskih odnosov, saj se lahko zjutraj v miru pogovorimo o vsem, kar nas čaka čez dan. Pregovor, da se po jutru dan pozna, res velja.

Pozor pri najstnikih!
Dokler so otroci še majhni, imamo večji nadzor nad njihovo prehrano, ko pridejo v najstniška leta, pa velikokrat hočejo vse bolj po svoje. Zato bodite še posebej pozorni, da bodo vaši najstniki redno in dobro zajtrkovali. Ne nasedajte njihovim izgovorom, da nimajo časa ali da niso lačni! Samo doma si lahko zagotovijo zdrav obrok, v avtomatih se dobijo precej bolj nezdravi prigrizki.

Kakšen je zdrav zajtrk
Jutranji obrok mora vsebovati vsa glavna hranila, ki jih potrebuje telo za svoje delovanje, torej beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine, minerale in dovolj tekočine, zato je bolje, da zajtrk sestavimo iz različnih živil, a v majhnih količinah, kot da se najemo samo enega. 
Glavnini zajtrka, ki je lahko: polnozrnati kosmiči z jogurtom ali mlekom, druga žita ali koruzni kosmiči z mlekom, skuta s sadjem ali liptaver na kruhu, polnozrnat kruh z lahkim namazom, margarino, maslom, arašidovim maslom in z marmelado, kruh s sirom in salamo ali liptaverjem, jajca s kruhom ter jogurt z narezano banano, obvezno dodajte ali kozarec mleka ali sadnega soka in sadež. (th)


Pri zajtrku se je zelo pametno izogibati sladkarijam in vsem mogočim v čokolado ujetim žitom ter slabim maščobam. Uporabljajte rastlinske in lahke namaze ter otroke navadite na polnozrnati oziroma črni ali vsaj polbeli kruh. Otroke navadite, da bodo za zajtrk pojedli dovolj, tako ne bodo takoj lačni in ne bodo prehitro posegli po sladkarijah.