Nasveti

Polenta z jurčki

Jana
22. 1. 2010, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Okus bo polnejši, jed pa zelo okusna, če bomo uporabili lahko mešanico svežih (zamrznjenih) gob in namočenih suhih jurčkov.

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 500 g zmrznjenih (ali svežih) jurčkov ali 30 g suhih jurčkov * 2 stroka česna * 1 čebula * 8 rezin pršuta * 8 dl kokošje juhe iz kocke * 1,5 dl belega vina * 1 dl sladke smetane * sol * poper * muškatov orešček * 40 g masla * 250 g instantne polente * 2 žlici olivnega olja * 30 g naribanega parmezana * krebuljica za okrasitev.

Priprava: Gobe očistimo in narežemo na lističe. Če uporabimo suhe jurčke, jih namočimo v 2 dl mlačne vode, da se zmehčajo. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke režnje. Rezine pršuta prerežemo na polovice. Namočene gobe odcedimo na cedilu, tekočino pa prestrežemo. Zmešamo jo z juho, belim vinom in sladko smetano. Segrejemo do vretja. Solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. V drugi kozici segrejemo 30 g masla. Počasi in med mešanjem pražimo čebulo, da postekleni in se zmehča. Dodamo česen, premešamo in prepražimo. Dodamo namočene in iztisnjene suhe gobe oziroma nalistane sveže jurčke. Med mešanjem pražimo 1 minuto. Dodamo polento, premešamo in nekoliko prepražimo. Zalijemo z vrelo mešanico vina, smetane in juhe. Zmanjšamo ogenj. Med mešanjem kuhamo polento 15 minut. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo pršut. Pečemo ga z vsake strani 2 minuti, da je hrustljavo zapečen. Odcedimo ga na papirnatem prtiču. V polento zamešamo 10 g masla in parmezan. Polento naložimo na krožnike, okrasimo jo s popečenimi rezinami pršuta in z vejico krebuljice.

Nasvet: Uporabimo lahko sveže ali suhe gobe ali pa mešanico svežih gob in namočenih suhih jurčkov. Okus bo polnejši, jed pa zelo okusna.