Nasveti

Mini krofi

Jana
10. 2. 2010, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Brez njih ni pustovanja.


-Sestavine:  za kvasni nastavek: 1 dl toplega mleka + žlička sladkorja + od 30 do 40 g kvasa + 2 žlički moke
-Sestavine za testo: 100 g surovega masla + 50 g sladkorja v prahu + 5 rumenjakov + 2 dl toplega mleka + 3 žličke ruma + 500 g bele moke + sol
-Priprava: V posodi v mleku raztopimo kvas, dodamo sladkor in moko, dobro premešamo in postavimo na toplo, da vzhaja. V skledi zmešamo surovo maslo s sladkorjem in z rumenjaki. Ko naraste, prilijemo mleko, rum in vzhajani kvas. Vso zmes vlijemo v skledo, kjer je pripravljena moka s soljo.
Testo dobro stepamo, dokler se lepo ne loči od posode. Pri tem kuhalnice ne dvigujemo preveč visoko, da v testo ne vtepemo preveč zraka. Testo nato potresemo z moko, ga pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajano testo stresemo na z moko potreseno desko ali prt in oblikujemo v kroglice, ki naj bodo težke od 50 do 70 g. Pustimo jih vzhajati na toplem, da narastejo do želene veličine – naj bodo približno še enkrat večje. V posodo za cvrtje nalijemo za dva prsta maščobe za cvrtje in krofe ocvremo (z nevzhajano stranjo) v vroči maščobi. Pokrijemo jih s pokrovko. Pečemo jih do zlato rjave barve, jih obrnemo in nato pečemo naprej pri neodkriti posodi.
Po želji jih pečene napolnimo z marmelado in posipamo s sladkorjem v prahu. Ponudimo za posladek.