Nasveti

Beluši z maslom

Jana
27. 4. 2010, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Najbolj žlahtna spomladanska zelenjava.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 500 g belih in 500 g zelenih belušev * 600 g majhnih novih krompirjev * sol * sladkor * 120 g masla * šopek svežega peteršilja.

Priprava: Olupimo in obrežemo bele beluše. Zelenim belušem olupimo le spodnjo tretjino stebel. Krompirje skrtačimo pod tekočo vodo. Damo jih v lonec, zalijemo s toliko vode, da so ravno pokriti, in jih pristavimo. Ko voda zavre, kuhamo krompir še od 20 do 25 minut, da je mehak. Medtem pristavimo v veliki plitvi kozici vodo: sega naj kakih 6 cm visoko. Vodi dodamo izravnano žličko soli, žličko sladkorja in 40 g masla. Ko voda zavre, položimo v kozico bele beluše in jih na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Potem položimo v kozico še zelene beluše in kuhamo vse skupaj še od 10 do 15 minut. Tik preden so beluši kuhani, segrejemo v majhni kozici in na šibkem ognju preostalo maslo. Maslo grejemo počasi, da ne porjavi. Kuhani krompir odcedimo in damo v skledo. Ni ga treba lupiti, saj je pri mladem krompirju tudi lupina užitna. (Če pa lupine ne maramo, jo seveda olupimo.) Beluše razdelimo na ogrete krožnike. Prelijemo jih z maslom in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Ponudimo s krompirjem in zeleno solato.

Nasvet: Namesto z maslom lahko beluše ponudimo tudi s holandsko omako. V kozici in na šibkem ognju segrejemo 200 g masla, pazimo, da ne porjavi. Kozico odstavimo in počakamo, da se maslo ohladi in je mlačno. Bela mlečna beljakovina se usede na dno. Dobili smo kuhano maslo. Pripravimo kozico z vrelo vodo, ki sega kakih 5 cm visoko, in kovinsko skledo, ki jo lahko postavimo v to kozico, ne da bi se dotikala dna. Zmanjšamo ogenj, da voda neha vreti. V kovinsko skledo damo 3 rumenjake in 1 žlico mrzle vode. Stepamo z metlico od 3 do 4 minute, da se rumenjaki spenijo in zgostijo v kremasto zmes. Skledo odstavimo iz vodne kopeli in rumenjake stepamo še 1 minuto. Nato začnemo dodajati maslo: najprej po kapljicah, nato v tankem curku. Pri tem ves čas stepamo, da dobimo kremasto omako. Začinimo jo z limoninim sokom, s soljo in poprom. Če je le mogoče, omako takoj ponudimo, kajti ko se ohladi, se tudi strdi. Kakih 20 minut jo lahko hranimo na toplem v ne prevroči vodni kopali. Nikoli je ne pogrevamo na štedilniku. Holandska omaka je klasična spremljava k belim ali zelenim belušem, ponudimo pa jo lahko tudi k drugim vrstam dušene ali kuhane zelenjave ter k ribam.