Nasveti

Novosti na vrtičkih

Jana
30. 4. 2010, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsako leto se ljubitelji vrtnarjenja lahko razveselimo nekaj novosti med zelenjadnicami, začimbnicami in dišavnicami ter cvetočimi rastlinami.

Vsako leto se ljubitelji vrtnarjenja lahko razveselimo nekaj novosti med zelenjadnicami, začimbnicami in dišavnicami ter cvetočimi rastlinami. Nekaj posebnega so gotovo večbarvni korenček, buči z okusom po lešnikih ali kostanju, nizek turški fižol za balkone in terase, siciljanka lagenarija, krebuljica kot aromatičen dodatek jedem, cinija sorte peppermint z rdečimi pegami in druge novosti pri nas. O tem, kako jih sejemo in vzgajamo, smo povprašali strokovnjakinjo za sajenje vrtnin Kristino Škrbec.

Nizek turški fižol Hestia tudi za balkon
Ste ljubitelj fižola? Kot novost si za okras in uživanje lahko posejemo seme nizkega turškega fižola sorte hestia. Sejemo ga v zelenjavni vrt ali v okrasne lonce, lahko pa tudi v korita na terasi in balkonu. Hestia je nizek turški fižol s čudovitimi cvetovi in okusnimi velikimi stroki. Zaradi svoje oblike rasti, lepih temno zelenih listov in eksotičnih rdeče-belih cvetov nam bo poživil balkone, terase ali vrt. Poleg tega je to stročnica, ki bogati tla z dušikom. Oblikuje 40 centimetrov visoke grmičke. Stroki so dolgi od 15 do 16 centimetrov, velika zrna pa so rdeče-črno marmorirana.

 

Več v Jani št. 17, 27. aprila 2010