Nasveti

Znižajte svoj krvni tlak

Milka Krapež
31. 8. 2010, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Visok krvni tlak je zelo pogosta bolezen. Menijo, da ima menda mejni krvni tlak eden od treh ljudi. Večina se svojega stanja sploh ne zaveda. Kadar prestopijo mejo, se nevarnost za njihovo zdravje samodejno močno poveča.

Visok krvni tlak je zelo pogosta bolezen. Menijo, da ima menda mejni krvni tlak eden od treh ljudi. Večina se svojega stanja sploh ne zaveda. Kadar prestopijo mejo, se nevarnost za njihovo zdravje samodejno močno poveča. Če ne ukrepajo, se jim lahko zgodi tudi najhujše: možganska kap ali pa srčni infarkt. Visok krvni tlak je treba zdraviti. Mejno zvišan pa je stanje, pri katerem lahko ljudje največ naredimo sami.

Čedalje bolj se moramo zavedati, da lahko sami naredimo največ za svoje zdravje. Razmere so tudi pri nas čedalje slabše, prihodnost negotova, zato bo najmodrejša odločitev vzeti vajeti v svoje roke. Seveda to ne velja za bolezni, pri katerih potrebujemo zdravnikovo pomoč, ampak za vse zdrave ljudi, ki za svoje zdravje naredijo premalo ali sploh nič. Kaj torej lahko naredimo, da bi preprečili zvišanje krvnega tlaka? Začeti je treba pri telesni teži. Če je človek debel oziroma ima nekaj kilogramov preveč, je to že prvi ukrep, ki se kaže sam. Že desetodstotno znižanje teže lahko marsikdaj tlak normalizira. Pametno je, da ima takšen človek merilec krvnega tlaka pri roki, da bo lahko izmeril vrednost. Kot pravijo zdravniki, ki imajo veliko izkušenj, je bolnikom s to težavo tako kot diabetikom ta ukrep najtežji. Je pa zanesljivo med najbolj učinkovitimi. Načinov, kako lahko shujšate, je zelo veliko. Stara resnica pa še vedno drži: shujšali boste, če boste jedli manj. Na krožnik si naložite manj hrane, zanjo si vzemite več časa in jo pazljivo, zavedajoč se vsakega grižljaja posebej, pošteno prežvečite, preden jo pogoltnete. Če boste delali tako, se bo uspeh kmalu pokazal. Med najbolj učinkovitimi ukrepi je tudi ta, da po šesti uri popoldne ne jeste ničesar več.
Brez telovadbe ne bo šlo!
Veliko bolezni civilizacije je povezanih s tem, da se ljudje čedalje manj gibljejo. Pri številnih dnevnih aktivnostih si marsikdo reče, da za to nima časa. Zavedati se je treba, da ima lahko bolan človek, ki ni upošteval opozorilnih znakov, na vsem lepem veliko časa, a ga ne more več koristno uporabiti. Z dobro organizacijo dela si lahko vsak dan odtrgate pol ure zase, za telovadbo, ki vam najbolj ustreza. Ljudje, ki redno vadijo, tudi laže shujšajo. Če nič drugega, si privoščite najmanj pol ure hitre hoje. To vam bo zagotovilo tudi boljše počutje in lažje obvladovanje stresa.
V naš vsakdanjik se čedalje bolj vriva spoznanje starodavnih ljudstev z vzhoda. Meditacije stara Evropa v prejšnjih stoletjih večinoma ni poznala. Zdaj pa nam razni guruji, učitelji naravnega zdravilstva ali kakor koli se jim že reče, pripovedujejo, kakšno moč ima lahko meditacija. Iz najnovejših raziskav je razvidno, da ugodno vpliva na zdravje v celoti, prav tako na zdravje najstnikov in mlajših otrok. Če ne veste, kako se je lotiti, poiščite pomoč po spletu, obiščite knjižnico in se pozanimajte o literaturi, ki vam lahko pomaga. Izredno koristna in z meditacijo precej povezana je joga. Čeprav je tudi o tem na voljo veliko literature, se bo vendarle najbolje za začetek vpisati v kakšen tečaj. Joge se je treba naučiti, če hočemo, da jo pravilno izvajamo in da učinkuje. Če pa ste prepričani, da niti za to nimate časa, si nabavite drobno knjižico Vrelec mladosti. Tam boste izvedeli vse o petih tibetanskih vajah, ki vas lahko ohranjajo mladostne in vitalne še dolgo v starost.

                     Več v Jani št. 35, izid 31. 8. 2010