Nasveti

Tudi na kmetiji smo rade lepe

Jana
23. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nada Vidic prihaja iz Tenetiš pri Litiji. Za 50. rojstni dan ji je hči Mojca pripravila presenečenje, ki ga ne bo nikoli pozabila.

Nada Vidic

Nada Vidic prihaja iz Tenetiš pri Litiji. Za  50. rojstni dan ji je hči Mojca pripravila presenečenje, ki ga ne bo nikoli pozabila: prijavila jo je na preobrazbo. Datum preobrazbe se je skoraj pokril z rojstnim dnem. Tako je bila Nada osvežena in polepšana za zabavo, ki jo je čakala.

Nada je po poklicu trgovka. »Poročila sem se na kmetijo, nato pa sem trinajst let še hodila v službo. Ko je tasta zadela možganska kap, otroka sta bila še majhna, pa sva se z možem odločila, da ostanem doma. Tega nisem nikoli obžalovala, kljub temu da je na kmetiji veliko več dela kot v službi,« je povedala. Delo si razporeja tako, da ni vezana na uro, pomembno je le, da je vse opravljeno. »Uživam, ker sem nenehno v naravi, obkrožena z rastlinami in živalmi. Imamo deset hektarov obdelovalnih površin in še enkrat toliko gozda. Z možem rediva 50 krav in oddajava mleko. Delam čisto vse, od molže krav do vožnje s traktorjem,« je povedala Nada, ki si zna vzeti čas zase.
»Včasih ostane v hiši kaj nepospravljenega, ker se odpravim na sprehod ali se dobimo članice aktiva kmečkih žena v Litiji. Prirejamo izlete, tečaje in smo nadvse družabne, za materinski dan si privoščimo kopanje v toplicah. Tudi kakšno knjigo rada preberem. Treba se je sprostiti, saj sproščen človek laže dela. Tudi kadar imam veliko dela, včasih zaklenem hišo in se odpravim v gozd po borovnice ali gobe.« Prepričana je, da se človek ne sme zapustiti, četudi dela doma.
»Časa zase imam toliko, kot si ga vzamem. Vsaka dva meseca obiščem frizerja, da me postriže in pobarva, saj imam kar precej sivih las. Če se ne bi barvala, bi bila čisto siva. Za kakšno prireditev se rada naličim in lepo oblečem. Vsake toliko si tudi kaj novega kupim, da dobim novo energijo. Največ denarja pa zapravim za kakšno boljšo kremo za obraz in roke,« je ponosno povedala mama dveh odraslih otrok in ponosna babica. Sin je doštudiral in si gradi hišo, hči pa je ostala doma na kmetiji in si že ustvarila družino. Ker je ves čas tesno ob mami, pozna njene želje. Tale po preobrazbi je dolgo tlela v njej.


Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
Nada je imela ob prihodu na preobrazbo kratko,  na videz neurejeno in nepovezano pričesko. Lasje so bili precej sivi, barva pa neizrazita. Lasje so bili na temenu pregosti, zato jih je frizer Jure precej skrajšal in razredčil. Pobarval jih je malce temneje, rahlo bakreno. Z novo barvo las in pričesko je postal Nadin obraz precej bolj izrazit in svež.
Mojstrica ličenja je bila navdušena nad Nadino lepo in gladko kožo na obrazu. Popravki skoraj niso bili potrebni, nanesla ji je le mineralni puder v prahu in na lica malo rjavkasto oranžnega senčila. Več pozornosti je namenila senčenju oči. Nada, ki nima veliko izkušenj z ličenjem, a je silno radovedna in se želi naučiti pravih potez, je pozorno opazovala vizažiskine poteze. Zelene oči ji je poudarila z rjavkastimi in zelenimi svinčniki in senčili v prahu. Poudarila ji je tudi usta; poživila jih je z rdečkastim bleščilom.

 

Tekst:                     Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                      Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                  Manca Maselj, Laura Banko za kozmetiko Alexami, Viki Leški za oblikovanje obrvi po metodi Anastacia
Kozmetika:            Alexami
Stilistka:                Tanja Skok 
Pričeska:                Jure Pogačar za Alex Hair & Body Line, Pasaža Maximarketa, Ljubljana
Oblačila in nakit:    Majica Amisu, NewYorker

Jana št. 20, 17.3.2011