Mnenja

Ni mi vseeno: Novica dneva

MAJDA JUVAN
5. 8. 2023, 07.00
Deli članek:

Kaj je pri nas novica dneva?

revija Jana
Majda Juvan

Je to kakšna pikantnost o Golobovi spremljevalki? Je to kakšno eksotično potovanje te ali one samooglaševane vplivnice, ki naivnim in ne posebno razmišljujočim ljudem »prodaja« karkoli in razlaga, kako super od tega živi, ker je tako dobra? Lahko pa je to tudi razpad strašansko obetavne zveze »znane in znanega« Slovenke in Slovenca, za katera nas večina v življenju še nikoli ni slišala. In če se ne bi samopromovirala, tudi nikoli ne bi. Ja, marsikaj je danes novica.

Gotovo tudi šport. Z razlogom. V časih, ko nas tlačita vsakršna negotovost in dvom o marsičem, te težko od črnih misli kaj bolj odžene kot Pogačar ali Roglič, Dončić … Takrat smo vsi ponosni Slovenci. Kot da bi tudi mi gonili na neki Mont ali Višarje.

A v zadnjih mesecih vse te novice poseka vreme. V zadnjem času se vsa poročila in dnevniki začenjajo z vremensko napovedjo. Še ko je nad nami nebo brez oblačka, nas je že strah, saj meteorologi vremensko napoved opremijo z alarmi, rdečimi klicaji in posebnimi opozorili. Orkanski veter, toča, nalivi. Vsi na varno, za življenje gre! In tako iz dneva v dan. Saj nevihte so vedno bile, a tudi »seniorji« modrujemo, da tako kot zdaj ni bilo še nikoli. Čeprav, kot se po navadi dogaja, nas obstoječi podatki o tem, kar vse se je v zgodovini planeta že dogajalo, prepričajo, da nimamo prav. Največje vodne ujeme – povzemam iz ohranjenih podatkov takratnih kronistov – so se dogajale na Kitajskem. Pred manj kot sto leti je tako tam umrlo od enega do štiri milijone ljudi! Kakšnih 50 let prej je Rumena reka vzela skoraj dva milijona življenj. V zgodovini so bili številni grozovito usodni požari, potresi, izbruhi vulkanov … Še danes jih ne znamo ne krotiti ne obvladati. Kakšen izbruh je po zagotovilih strokovnjakov uničil cele civilizacije.

Razumljivo je, da so ljudje razmišljali, kako vplivati na nepredvidljivo naravo. In geoinženiring je veda, ki ponuja upanje. Ter grozo. Velik strah. Sploh ker živimo v času, ko se zarote dobro prodajajo. Geoinženiring je skupek tehnologij, ki naj bi krotile tudi naravo, si podredile podnebje in tako »popravile«, kar je človek povzročil. Ali pa bi ga uporabili tako, da bi novo stanje delu človeštva koristilo, drugega pa uničilo. Kar se nekaterim zdi sploh zelo zanimivo. Pač vojna z drugimi sredstvi.

Čisto premalo vem. Nisem dovolj pametna. A me vseeno skrbi. Ker človek je res vsega sposoben. Najpametnejši so izumili najbolj uničujoča orožja in snovi. Sicer pa, če imate voljo, pobrskajte po družbenih omrežjih in videli boste, da teorije zarot delujejo. Ker da so vse te ujme, ki jih v zadnjih dneh doživljamo v Sloveniji, delo geoinženirjev. Njihov namen pa je uničenje prav naše male, lepe in prebivalcem prijazne dežele. Pustimo ob strani, da so ujme tudi v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji … Res pa je, da podnebni geoinženiring obstaja in ni le upanje. Če bi bil, se EU ne bi zavzemala za njegovo absolutno prepoved. Z razlogom. Ker znanstveniki niso bogovi. Namen je, vse drugo pa …

Ljudem res ne gre zaupati. Vedno večji individualisti smo. Tudi zato tako neskončno občudujemo gasilce, civilno zaščito, vojake, ki po ujmah pridejo in pomagajo. Kaj pa, kadar smo sami s sabo, še kdaj pomislimo na druge? Si sploh še upamo odpreti vrata komu, ki ga ne poznamo? Dobesedno in v prenesenem pomenu? Berem, da je v Divači spet vroče. Domačini se upirajo odprtju še enega doma za ljudi s posebnimi potrebami. Češ, pri nas jih je že preveč, drugam jih spravite. Ni v redu, seveda ni.

A bodimo pošteni, kaj pravite, bi bilo v vašem kraju kaj drugače?

Kolumna je bila objavljena v reviji Jana, št. 31, 1. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!