Mnenja

Sive ločitve: Poplava ločitev v zrelih letih

Tina Nika Snoj
18. 4. 2023, 06.27
Posodobljeno: 18. 4. 2023, 06.42
Deli članek:

Nekoč je bila ločitev v zrelih letih izjema. Če par ni šel narazen do abrahama, sta že sprejela, da je, kot je, in da se bosta postarala skupaj.

Pexels
Razhod je lahko travmatičen in stresen.

Pred dobrimi dvajsetimi leti smo imeli doma problem. Spraševali smo se, kako naj organiziramo 30. obletnico poroke mojih staršev. Ali naj povabimo polovico sveže ločenih parov ali oba, pa naj se sama dogovorita, kateri pride. Bilo jih je veliko, narazen je šel vsak peti par, s katerim sta prijateljevala. Danes, v mojih poznih štiridesetih, je na vrsti moja generacija. Takole na pol leta izvem za novo ločitev med prijatelji in znanci.

Nekoč je bila ločitev v zrelih letih izjema

Če par ni šel narazen do abrahama, sta že sprejela, da je, kot je, in da se bosta postarala skupaj. A časi, ko so si še zadnje gospe pri teh letih dale narediti trajno in počasi začele izbirati med golobje in dimno sivim prelivom, so minili. Sivi lasje so modni trend, živeti pa hočemo polno in kakovostno, ne glede na starost. Sivih ločitev je temu primerno čedalje več.

Vsaka četrta ločitev je v paru nad petdeset let

Z izrazom siva ločitev označujemo razhode parov, ki so bili dolgo skupaj in se razidejo po 50. letu starosti. Morda je izraz nekoliko nepošten, saj namiguje na starost, ljudje pri petdesetih pa so danes, ko je pričakovana življenjska doba narasla močno nad osemdeset let, šele dobro odrasli, če se malo pošalimo. Mnogi so živahni, dobrega zdravja in vsestransko aktivni še globoko v sedemdesetih. Generacija baby boomerjev se vsaj v glavi, če že ne telesu, počuti mlada in se z življenjem ni pripravljena sprijazniti tako kot generacije pred njo. Od njega pričakujejo več. To pa pomeni, da vsaj osnovno zadovoljstvo pričakujejo tudi od partnerstva.

Ločitve po petdesetem zato niso nobena izjema. Nasprotno, v porastu so.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!