Mnenja

Kolumna: Še nekaj dni ...

Majda Juvan
28. 12. 2022, 08.00
Deli članek:

... pa bo vse tako, kot je bilo. Le trojka bo na koncu letnice.

Pexels
Prazniki

Nekateri boste v zadnjih dneh leta mrzlično iskali zadnja darila, drugi bentili, ker ste spet odlašali do zadnjega dne. In tuhtali, ali je res treba zaradi izročila »ker je tako delala mama« doma peči potico. Vanjo vmesite in nadevate vse najboljše, kar premore tržnica, naredite vse po receptu, omamno diši … videz pa … Že desetletja jo pečem. Enkrat se sesede, drugič razpoka, tretjič se drobi … Povrhu vsega pa za mlajše generacije potica niti ni nekaj, na kar bi čakali vse leto. In potem si jo podajamo.

December je sploh en tak nervozen mesec. Toliko vsega je treba, mnogo drugega pa se vsaj spodobi. Načeloma naj bi bili ljudje decembra prijaznejši, bolj umirjeni, bolj spokojni. Predvsem pa veseli. Ker je pač veseli december. A ni lahko.

Verjetno bi bilo lažje, če bi človek odklopil medije. Ker jih ne, mi že ob 6. zjutraj v glavo in ušesa udarijo razkol v vladi, inflacija, verjetni električni mrk, podnebni kolaps, poplave in pokoli. Če ni katastrofa, ni novica. Enkrat, ko bodo lučke ugasnile, bo nujno treba kakšno reči tudi o medijih. Vsaj o tistih, ki se še vedno delajo, da opravljajo poslanstvo. Kdaj neki se je začel ta zdrs, prepisovanje z družabnih omrežij, polpismenost, obstranskost nekdaj velikih, verodostojnih, profesionalnih …

Ker veseli december nikoli ni bil in nikoli ne bo za vse vesel, se v vse to preračunano potrošništvo in narejeno veselje pogosteje kot sicer vpleta tudi dobrodelnost. Vsepovsod se kaj zbira, vsepovsod tečejo takšne in drugačne nabirke, mediji kar tekmujejo, kateri bo zbral več. Predvsem zato, da bi pomagali, malo pa gotovo tudi zaradi samopromocije in prestiža. Konec koncev zakaj pa ne, mediji lahko pritegnejo mnoge znane obraze, mnogi imajo v svojih vrstah prave zvezde in res ni razloga, da jih ne bi »unovčili« za dober namen. Zadnjič sem zasledila, da bo ekipa Radia1 z Denisom Avdićem na čelu že tretjič poskusila nabrati več kot milijon evrov. O tem, koliko je to, veliko pove podatek, da sta s koncertom Klic dobrote RTV in Karitas zbrali okoli 300 tisoč. Ampak ja, vsak evro šteje, tudi tisti, ki ga date Kraljem ulice, gotovo. Tako ali drugače se nabere veliko denarja. Je pa vprašanje, ali se pravično deli.

 Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022