Mnenja

Smrdi, je pa toplo!

Majda Juvan
11. 2. 2020, 22.00
Deli članek:

Revija Zarja
Majda Juvan

Samo teden te ni, pa toliko novega. Ko sva odšla, so bili najini vnuki zdravi kot ribice, potem pa je z vsakim novim dnem eden obležal. Najmlajši fant je na vprašanje, kaj so počeli v šoli, rekel, da nič. Nič!? Ja, se ni splačalo, ker nas je bilo samo šest! Pa je še on obležal.

Potem pa še kitajski koronavirus. Spet Kitajska!? Marsikatera okužba pride od tam! Saj tudi kje drugje jedo vse mogoče, tudi kje drugje pljuvajo, hrkajo, lulajo in kakajo vsepovsod! Nisem dovolj pametna, pa tudi ne dovolj korajžna, da bi modrovala o zarotah, laboratorijih … Je pa res, tudi v 14. stoletju je kuga oziroma črna smrt prišla od tam. V vojaškem spopadu med Tatari in Genovo na Krimu naj bi prvi kužna trupla uporabili kot biološko orožje. S katapulti so jih metali prek obrambnega zidu, genovski vojaki pa so bacil prenesli domov. Umrla je tretjina Evropejcev. Kuga je v Evropi poglobila do danes neobvladan antisemitizem. Zaradi boljše higiene so se Judje redkeje okužili. Ne le neuko prebivalstvo, tudi Katoliška cerkev jim je podtikala vsemogoče grdobije, tudi zastrupljanje vodnjakov. Zasluge za umiritev takratne epidemije gredo tako imenovanemu naravnemu izboru. Že Darwin je vedel zanj. Preživijo pač najmočnejši. Velja še danes. A judovski nauk o higieni tudi ni za odmet. Čiste roke in stranišča gotovo bolj pomagajo kot molitve in kužna znamenja. Novi koronavirus se menda prenaša tudi z izločki prebavnega trakta. Vemo, kje ta pušča sledi. In viruse.  

Vse mogoče preti človeštvu. Tudi kobilice. A vsem virusom, politikom in drugim grožnjam – ne nazadnje onesnaženju vseh sort – navkljub se je življenjska doba samo v zadnjih 30 letih v Sloveniji podaljšala za deset let! Pač s pametjo in možnostmi, ki nam jih sodobni svet ponuja. Dokler jih. 

Več v reviji Zarja Jana št. 6, 11. 2. 2020