Mnenja

Varne naložbe?

Jana
21. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kako varčevati v v krizi?

Glede na krizo sem precej v dvomih, kje varčevati v prihodnje. Nekateri zagovarjajo varne bančne naložbe, drugi bolj tvegane naložbe v sklade in delnice. Kaj menite vi?

Varnost. Varna naložba. Ali to v današnjem finančnem svetu sploh še obstaja? Poglejmo najprej dolgoročno bančno naložbo, ki je za večino ljudi še vedno ena najvarnejših. Če jo gledamo z vidika garancije hranilnih vlog do konca leta 2010, to zagotovo drži. Če pa obrnemo pogled na ohranjanje kupne moči prihrankov, stvar ni več tako preprosta. Ob letni obrestni meri za depozit do treh let z obrestno mero okoli 4 odstotke in junijski statistični inflaciji 0,5 odstotka je sicer situacija na videz še vedno precej idilična. A ta idila izgine takoj, ko namesto statistične inflacije upoštevate realno inflacijo, ki se od statistične precej razlikuje. Ob tem ne gre pozabiti, da številni ekonomski analitiki že nekaj časa opozarjajo, da zaradi ogromne količine novega denarja v obtoku prihajamo v obdobje visoke inflacije, morda celo hiperinflacije. Ob nadaljnjem zviševanju inflacije torej tvegate, da vam z obrestno mero v prihodnje ne bo več uspevalo pokrivati inflacije. Se vam zdi to varna naložba? Mene tako varčevanje ne prepriča. Podobno tveganje nosijo dolgoročni obvezniški papirji. Tudi tu se lahko kaj hitro zgodi, da njihova donosnost ne bo več dovolj za pokrivanje prihajajoče inflacije. To bojazen so vlagatelji zelo nazorno demonstrirali pri zadnjem nakupu ameriških in angleških državnih obveznic, ki niso šle v promet po pričakovanjih. Seveda so tvegane tudi vse druge naložbe, kot so: vzajemni skladi, plemenite kovine, delnice, nepremičnine ... A z eno ogromno razliko. Vse te naložbe so naložbe v realno vrednost. Z njimi postanete posredni oziroma neposredni lastnik podjetja, surovine, stavbe. Res je, da pri teh naložbah sami sprejmete tveganje za donos in da so ti trgi veliko bolj volatilni (nihajoči), vendar s prevzemom višjega naložbenega tveganje odpadejo tudi pogodbene omejitve višine donosa, imate pa tudi veliko dodatno prednost pri izkoriščanju učinka povprečnega stroška (cost average effect). Situacija, podobna današnji, je bila ob ustanovitvi prvega vzajemnega sklada v Sloveniji, ko je manjšina izkoristila priložnost drugačnega razmišljanja in varčevanja ter v nekaj letih postala premožna. Sedaj imate spet priložnost, ko lahko naložbe z realno vrednostjo zgrabite z obema rokama. Potem bo muzej res edini kraj, kjer bomo lahko zavrteli čas nazaj!

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, odločiti pa se morate sami. Le  vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastane sprememba.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite vašo finančno situacijo.