Mnenja

Novi avto - nepotreben strošek!

Jana
22. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav vprašanje ni čisto finančno, se obračam na vas, saj sem prepričana, da mi boste znali nanj najbolje odgovoriti. Gre za nakup avtomobila oziroma izgubljanje njegove vrednosti.

Čeprav vprašanje ni čisto finančno, se obračam na vas, saj sem prepričana, da mi boste znali nanj najbolje odgovoriti. Gre za nakup avtomobila oziroma izgubljanje njegove vrednosti. Z možem imava vsak svoj avtomobil, oba sta stara med tri in pet let, a dobro vzdrževana in po mojem ju je treba izrabiti do konca. A moj mož se je odločil za drugačno taktiko. Kupil bo nov avto in nato vsake dve leti novega. Meni se zdi to brez zveze, saj na avto gledam izključno kot na prevozno sredstvo in sta oblika ter znamka zame nepomembni, poleg tega nov avto izgubi veliko vrednosti, takoj ko ga postaviš na cesto. Lepo vas prosim za mnenje. Ali se res splača vsaki dve leti prodati avto in kupiti novega?

Vaše vprašanje je ena izmed večnih tem bitke med spoloma. Ženska racionalnost proti moškemu egu. Nakup avta je za ženske ponavadi nuja, za moškega pa tudi zelo čustveno dejanje, ki ga trgovci s pridom izkoriščajo. Večina moških avto dojema kot znak moči, uspešnosti in prestiža. In marsikateri si z njim zdravi komplekse. A bodimo stvarni in si priznajmo, da je avto le eno izmed prevoznih sredstev, s katerim lažje pridemo iz kraja v kraj. In tako kot obleka ne naredi človeka, tudi avto ne naredi uspešnega moškega!
Z mojega osebnega vidika in z vidika premoženjskega svetovalca  je vsak nakup novega avtomobila nepotreben strošek, ki ga občutimo ob prodaji, saj vrednost novemu avtomobilu po dveh letih pade za okoli 30 odstotkov, po štirih letih pa celo za 50 odstotkov. Če je avto kupljen na lizing, strošek nakupa novega avtomobila občutimo tudi pri manj ugodnem kaskozavarovanju.  Zato je smiselneje še nekaj časa vztrajati s »starim« avtomobilom in med tem varčevati za »novega« starega, ki ga boste tako kupili še ceneje.
Poglejmo konkreten zgled. Če se odpoveste novemu avtomobilu na kredit in namesto predvidene mesečne anuitete v višini 250 evrov ta znesek privarčujete v vzajemnem skladu, lahko v petih letih ob predvidenem povprečnem letnem donosu 10 odstotkov privarčujete dobrih 19.000 evrov. To pa bo takrat več kot dovolj za dobro vzdrževan avto srednjega razreda, star štiri leta. Če morda ob nakupu ne boste porabili celotnega zneska, ga lahko plemenitite naprej. Ne gre namreč pozabiti, da je avto velik, a »nujen« strošek (vzdrževanje, gorivo ...) in da napovedujejo nadaljevanje gospodarske in finančne krize, v kateri nam bo vsak privarčevan evro prišel  zelo prav. Pri starejših avtomobil je seveda možnost okvar, poškodb in drugih napak, ki jih na prvi pogled ni mogoče opaziti, a to se zadnje čase vse pogosteje dogaja tudi pri novih modelih. Ob tem tudi nekoliko starejši modeli že ustrezajo visokim tehničnim, varnostnim in okoljskim standardom. Nakup novega avta bi torej po mojem mnenju moral biti posledica racionalne in ne čustvene odločitve! A dejstvo je, da je nov avto pač privlačnejši, in kjer strast govori, ponavadi pameti ni.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, sami pa se morate odločiti,  katera naložba je za vas najboljša. Z vsako odločitvijo boste tvegali. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko od objave spremenijo.

Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 46, 16.11.2010