Mnenja

Koliko je obdavčeno dodatno delo?

Jana
13. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Že dve leti sem v pokoju in sedaj se mi je pokazala možnost, da bi poleg precej nizke pokojnine (600 evrov) dodatno zaslužil.

Že dve leti sem v pokoju in sedaj se mi je pokazala možnost, da bi poleg precej nizke pokojnine (600 evrov) dodatno zaslužil. Delal bi v podjetju na podlagi podjemne pogodbe, zanima pa me, koliko bi pri tem plačal davka. Koliko je obdavčen dodaten dohodek in ali je kaj pomembna njegova višina? Ali je višji davek, če prejmem za svoje delo 1000 evrov, kot če bi prejel 500 evrov? Ali morda obstaja kakšna druga, ugodnejša možnost izplačila?

Spoštovani bralec, s svojim vprašanjem ste izpostavili zanimivo temo, ki bo v prihodnjem desetletju zagotovo postala vse pogostejša praksa. Realne pokojnine bodo v prihodnje namreč vse nižje, zato bo vse več upokojencev, podobno kot vi, iskalo dodaten vir zaslužka. Da življenjski standard upokojencev že danes ni rožnat, pokažejo naslednji zanimivi statistični podatki. Kar 32.000 (5,7 odstotka) upokojencev v Sloveniji prejema mesečno pokojnino, ki je nižja od 100 evrov. Med 300 in 400 evri mesečne (starostne) pokojnine prejema 15.880 (4,9 odstotka) upokojencev, s starostno pokojnino med 400 in 500 evri mesečno pa se mora zadovoljiti kar 66.433 (20,4 odstotka) slovenskih upokojencev. Ali na kratko, z manj kot 800 evri mesečne pokojnine mora že danes preživeti tri četrtine vseh slovenskih upokojencev! Zaradi gospodarske in finančne krize, prisilnega in prostovoljnega upokojevanja ter neugodne demografske strukture slovenskega prebivalstva bo v prihodnje, kljub tej in morebitni prihodnji pokojninski reformi, le še slabše. Da ne bo pomote, to ni pesimizem, to je realizem! Tako se bo v prihodnje vse več upokojencev prisiljeno ponovno vključiti v obvezno zavarovanje (beri zaposliti) ali pa le delno upokojiti (za 4 ure).
Pri podjemni pogodbi velja, da upokojenec lahko dela po njej, le mesečno izplačilo ne sme presegati minimalne plače v RS, ki znaša 734,15 evra. V praksi se menda doslej še ni zgodilo, da bi ZPIZ komu zamrznil pokojnino, ker bi ob tem, da prejema pokojnino,  še delal in mesečno zaslužil več kot minimalno plačo. Vendar po zakonu ta možnost obstaja in nikoli se ne ve, kdaj bo ZPIZ to začel tudi izvrševati. Od dogovorjenega bruto zneska  je treba plačati 25 odstotkov akontacije dohodnine od 90-odstotne davčne osnove.  Na dogovorjen pogodbeni znesek pa mora delodajalec plačati še 25-odstotni  davek na pogodbena dela, kar pri znesku minimalne plače (734,15 evra) pomeni, da na koncu na račun lahko dobite največ 568,97 evrov. Ob tem je dobro vedeti, da se podjemno pogodbo lahko sklene le za določeno, časovno omejeno specifično delo. V nasprotnem primeru je treba skleniti pogodbo o zaposlitvi.
Lahko se torej zadovoljite s trenutno pokojnino ali pa tudi svoje tretje življenjsko obdobje preživite delavno in si s tako zagotovite primeren življenjski standard.
 

Piše: Matjaž Jereb                                 Jana št. 49, 7.12.2010