Mnenja

Spolnost ob spečem dojenčku

Jana
7. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Smo mlada družina in z dojenčkom živimo v majhnem stanovanju. Otrok spi z nama v sobi, in kljub temu da ponoči dobro spi, me zelo moti, kadar z možem seksava.

Morda se vam bo vprašanje zdelo smešno, a res me zelo zanima, kaj si mislite o tem. Smo mlada družina in s petmesečnim dojenčkom živimo v zelo majhnem stanovanju. Otrok spi z nama v sobi, in kljub temu da ponoči dobro spi, me zelo moti, kadar z možem seksava. On pravi, da si samo izmišljujem, ker se mi ne ljubi seksati, mene pa je strah, da bi to na otroku pustilo kakšne posledice. Ker nič ne kaže, da bomo kmalu prišli do večjega stanovanja, me tudi zanima, do katere starosti imajo lahko starši intimne odnose ob dojenčku. Res ne vem, kaj naj naredim, zato vas zelo lepo prosim za odgovor.

Dojenček povzroči velike spremembe na vseh družinskih frontah in spolno življenje je le ena izmed njih. Zdaj se mora sproščena spolnost, ko ste ob navdihu lahko takoj zlezli med rjuhe in si dali duška, umakniti taki, ki jo morate skrbneje načrtovati. Glede na to, da dojenček ne bo z vama v spalnici za vse večne čase, ni treba iskati rešitev za vse življenje, ampak samo za zdajšnje obdobje. Rešitve niso na dlani, so malce skrite in nekoliko teže izvedljive, obstajajo pa.

Rojstvo dojenčka naj ne bo razlog, da se odpoveste spolnosti. Malo bitje včasih res ne deluje spodbudno na spolno življenje, saj so z rojstvom povezani neprespane noči in dnevi brez pravega urnika, pomanjkanje časa za lastne potrebe ter predvsem kronična utrujenost. Vse to ni pisano na kožo radostni spolnosti. Preutrujena mamica ima sicer misel na posteljo v glavi ves dan – ampak sanjari o spanju, ne o posteljnih aktivnostih.

Ohranjanje trdnega partnerskega odnosa
Rada bi vam položila na srce, da je dojenček kar precejšnja preizkušnja za partnerski odnos. Dober odnos je mogoče graditi tudi drugače, dobre spolnosti pa brez dobrega medsebojnega odnosa ni. To, da vam mož pravi, da si samo izmišljujete, prav gotovo ne prispeva k vajinemu trdnejšemu odnosu. Medsebojno napetost bo pogasila vajino željo po spolnosti, še preden bi lahko vzniknila. In bolj kot morebiten slab vpliv na dojenčka se mi zdi problematična napetost, ki se ustvarja med vama. Vas mož sili v spolnost? Ali takrat, ko imate spolni odnos, popustite zaradi ljubega miru? Upam, da ne eno ne drugo. Za vašo družinico so tleči prepiri zaradi spolnosti in medsebojno obtoževanje ter občutek vaju obeh, da drug drugega zavračata, bolj nevarni kot pa spolnost ob spečem dojenčku. 

Mož lahko vpliva na vašo željo po spolnosti, a ne z očitki, ampak s tem, da vam kolikor se da olajša dan. Skupna skrb za dojenčka in za gospodinjstvo dela čudeže. Bolj spočita mamica je prav gotovo bolj sprejemljiva za moževe nežnosti.

Nujen je pogovor, a brez obtoževanja. Skupaj iščita rešitve, malo preverite, kako to opravijo vaši prijatelji. Morda se vam zdi, da ste edini v podobni situaciji – presenečeni boste, koliko mladih staršev se znajde pred podobno dilemo.

Bodite iznajdljivi
Kadar vas prisotnost malega bitja v spalnici tako moti, da ne zmorete sproščene spolnosti, bo verjetno najboljša rešitev trenutna izselitev v kakšen drug prostor. Kdo pa pravi, da je možen le seks v spalnici? Z malo domišljije boste našli kar nekaj prostorčkov v stanovanju, kjer se bosta lahko prepustila drug drugemu. Če tega ne boste jemali kot nekaj, kar vas ogroža, lahko postanejo take selitve prav zabavne in so tako rekoč lahko del predigre. Naj vas ne skrbi, da dojenčka ne bi slišali, če bi se prebudil. Res bo to zahtevalo kar nekaj vaše iznajdljivosti, a v vajin odnos lahko pripelje novo, igrivo perspektivo.

Nikar ne čakajte le na večer
Zvečer postane utrujenost najpogosteje svinčena. Poskusite se pocrkljati zjutraj, ko mali še trdno spi, ali pa čez dan, ko že spet trdno smrči. Zdaj, ko ste že nekaj časa z novim članom družine, že precej dobro veste, kdaj spi trdneje in dlje, kdaj pa le malce omahne v nemiren spanec in je takoj spet v akciji.

Ne pozabite na nežnosti
Za vajino partnerstvo so pomembne tudi nežnosti in ne le spolni odnos. Drobne pozornosti, crkljanje po tem, ko mali zaspi (ali pa z njim v naročju), poljubčki, kazanje naklonjenosti – vse to je izjemno  pomembno.

Prisotnost dojenčka ne sme biti izgovor
Pazite na past, ker se marsikatera mama po porodu počuti res samo mama. Ni res, vse druge funkcije jo tudi opisujejo in ena od teh je prijateljica ter ljubimka. Upam, da prisotnost dojenčka v spalnici za vas le priročen izgovor, da se izmuznete in izognete spolnosti. Včasih je mamam celo všeč, da dojenček spi v postelji z njimi, ker imajo potem »odpustek« za spolne odnose.

Mali dojenček trdno spi, vidva pa bosta nedvomno uvidevna do njegovega spanja. Ne, spolnosti vpričo dojenčka se vama ni treba odpovedati, razen če enega od vaju njegova prisotnost tako moti, da se ne zmore sprostiti, takrat pa si poiščite udoben prostorček kje drugje. Vaš dojenček bo imel več od vaju, če boste zadovoljni sami s seboj in s svojim življenjem ter medsebojnim odnosom. Veliko iznajdljivosti in zadovoljstva vama želim!

 

Piše: Eva Hrovat Kuhar                                       Jana št. 5, 1.2.2011