Mnenja

Kaj naj naredim s stanovanjem?

Jana
7. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podedovala sem tetino stanovanje, ki je v precej slabem stanju. Zanima me, kaj se mi dolgoročno najbolj splača narediti s stanovanjem.

Spoštovani, moje vprašanje je zelo preprosto. Podedovala sem tetino stanovanje, ki je v precej slabem stanju. Svoj stanovanjski problem imam že rešen in zato me zanima, kaj se mi dolgoročno najbolj splača narediti s stanovanjem. Mi lahko naredite kakšen izračun za možnosti: prodaje (vrednost je okoli 90.000 evrov), obnove (v vrednosti 20.000) in nato prodaje oziroma v kakšni obliki se mi splača prodajati, obnovljenega ali neobnovljenega, ter tretja možnost: obnova in oddajanje v najem. Mislim, da bi za stanovanje lahko dobivala okoli 400 evrov na mesec. Skratka, prodaja in vlaganje v kaj ali oddajanje. Hvala za vaš nasvet.

Spoštovana bralka, preprostemu vprašanju ponavadi sledi preprost odgovor. Ta odgovor bi po mojem mnenju bil – prodaja. Naj pojasnim svoje razmišljanje. Slovenski trg nepremičnin je bolj ali manj anemičen že leto in pol, nepremičninski analitiki pa ocenjujejo, da se, če upoštevamo trenutno stanje in predvideno gospodarsko rast, na nepremičninskem trgu tudi v letu 2011 ne bo zgodilo nič epohalnega. Torej je med vrsticami brano pričakovati, da bodo cene nepremičnin še naprej stagnirale.
Glede na to, da imate bivanje že rešeno, menim, da dodatna nepremičnina ni optimalna možnost za vaš kapital. Predvsem zato, ker gre za manj likviden kapital, saj ne boste mogli prodati samo ene sobe, garaže ali balkona, če boste mogoče potrebovali nekaj gotovine. Z obnovo in omenjenim kapitalskim vložkom boste v času, ki zahteva visoko likvidnost, še vedno imeli precej nelikvidno naložbo. Drugače povedano, odšli bi z dežja pod kap. Ena izmed privlačnejših možnosti je oddajanje nepremičnine v najem, od katere, kot pravite, pričakujete okoli 400 evrov mesečne najemnine. Pred tem nameravate v obnovo stanovanja vložiti 20.000 evrov, kar bi pomenilo, da bi se vam ta »naložba« z upoštevanjem povprečne 4-odstotne letne rasti povrnila v nekaj manj kot štirih letih. Pri tem pa niso upoštevani morebitni stroški vzdrževanja, morebiten izpad najemnine ali realna letna inflacija. V enakem obdobju bi vam alternativna naložba s povprečnim 10-odstotnim letnim donosom lahko prinesla dobrih 8.820 evrov neobdavčenega dobička ob tem, da bi celotno obdobje ohranili likvidnost. Prelepo, da bi bilo res? Ne, če govorimo o surovinskem mega trendu in naložbi v plemeniti kovini, zlatu in srebru. Povprečna donosnost zlata v primerjavi z evrom v zadnjih petih letih je bila dobrih 28 %, srebra pa kar dobrih 40 %! Čeprav pretekli donosi niso garancija za donose v prihodnje, pa nadaljevanje svetovne gospodarske in finančne krize ter pretekla zgodovinska dogajanja nakazujejo na vsaj podobno povprečno rast tudi v prihodnje. O tem so prepričani tudi v ameriški organizaciji National Inflation Association (NIA), mislijo tudi, da bodo plemenite kovine v naslednjem desetletju ena izmed najboljših možnih naložb. Še posebno srebro, za katerega menijo, da bo naložba tega desetletja. Kakorkoli že se boste odločili, vsekakor boste imeli dobro kapitalsko naložbo, le da boste z naložbo v plemenite kovine lahko računali na potencialno precej višji donos in večjo likvidnost. 

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, sami pa se morate odločiti,  katera naložba je za vas najboljša. Z vsako odločitvijo boste tvegali. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko od objave spremenijo.
 

Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 5, 1.2.2011