Mnenja

Če v spolnosti »škriplje«

Jana
14. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Moje vprašanje je intimne narave. Z možem imava težave v spolnosti, vendar mi ni všeč zamisel, da bi si pomagala s tabletami.

Moje vprašanje je intimne narave. Z možem imava težave v spolnosti, vendar mi ni všeč zamisel, da bi si pomagala s tabletami. Zanima me, ali obstaja kakšna naravna rešitev, ki bi bila tudi zdravstveno manj tvegana.

Pri težavah s spolnostjo zelo pogosto pišejo in govorijo le o fizičnem vidiku, ki se ga potem tudi lotijo s fizičnimi sredstvi. Toda spolnost še zdaleč ni le fizična težava enega organa, ki ga bomo z »zvijačami« pripeljali v pravilno delovanje.
To ni del motorja vašega avta ali čip na računalniku, ki ga je treba preprosto zamenjati, da povečate zmogljivost.
Spolnost je področje, na katerem se zelo izrazito srečujeta duh in telo. Če nista hkrati zraven, ne bo nič. In prav ta »sestavina«  danes najbolj manjka v odnosih. Nismo zraven z duhom (zavestjo). Glava večine ljudi je tako polna misli, da v njej kar ropota. Kadar pa je glava polna, so vsi drugi organi prazni – noge so mrzle, prebava upočasnjena, enako velja za naše spolne organe, ki so takrat v položaju »OFF«. Sovražniki seksa so tudi pričakovanje, strah, jeza, žalost, skrbi. Kadar nekaj pričakujemo, ne vidimo tako, kot v resnici je. Seks pa ni možen v prihodnjem trenutku ali v spominu. Je tu in zdaj ali ga ni.

Tega pa ne doseže nobena tableta, droga, prehransko dopolnilo ali tradicionalni afrodiziak. S tem moramo opraviti sami. Tako kot se razmetane stvari po hiši ne bodo same pospravile, se tudi naša razmetana energija, ki je trenutno v vseh mislih in čustvih, ki nas zaposlujejo, ne bo zbrala sama. Moramo se umiriti, to pa dobesedno pomeni um miriti. Torej utišati ropotuljo v glavi, da bo lahko telo dobilo tisto energijo, ki jo nujno potrebuje.

Kadar ima vrag mlade …
Če je telo zelo izčrpano zaradi vsega opisanega in ga potem še dodatno teroriziramo s slabo hrano, poživili, alkoholom in podobnim, se začnejo pojavljati tudi fizične težave, ki jih zelo pogosto zaznamo tudi kot motnje erekcije pri moškem ali kot suho, preobčutljivo nožnico oziroma nenehna vnetja pri ženskah. Razlog za to je preprost: akumulator je prazen. Energija se bo porabila drugje in telo nima druge izbire, kot da izvaja varčevalne ukrepe. Z energijo, ki je še na razpolago, bo poskusilo ohranjati vitalne funkcije, vse drugo bo šlo »na čakanje«. Delovanje reproduktivnih organov je za naše telo luksuz, ki ni nujen za preživetje, zato je to eno izmed področij, na katerem hitro začutimo posledice varčevalnih ukrepov.

Nekateri se s tem nočejo sprijazniti in iščejo čarobne tabletke, ki bodo iz že ožetega telesa iztisnile še tisto malo, kar je ostalo.  Veliko boljša strategija je telo najprej napolniti z življenjsko energijo. Šele ko jo imate, jo lahko delite.

Kako do energije?
Najboljše in popolnoma brezplačno je ugotoviti, kje ste jo pustili, in jo od tam pobrati nazaj. Odkrijte, kdo ali kaj vam in vašem partnerju »pije kri«, in se tega čim prej rešite. Včasih je to služba, včasih družba, včasih vzorci vedenja,  ki jih vlečemo že iz otroštva, stare zamere, pričakovanje … Mogoče se vam to zdi največji problem, v resnici pa je to največje skladišče vaše energije, ki ga je treba odpreti in vrniti energijo v svoje življenje.

Za fizični del pa lahko poskrbite s hranili, ki jih telo uporabi za hitro regeneracijo telesa, kar se posledično pozna v boljšem počutju in večji spolni moči.
Matični mleček je čudež narave, ki izjemno hitro krepi vse telo, še posebej reproduktivne organe.
V različnih kulturah mladoporočencem na prvo poročno noč ponudijo med in orehe, v maroški kulturi pa zmešajo med, orehe in arganovo olje. Če vemo, da ima arganovo drevo moč, da se po šestih letih popolne suše v prvem dežju obudi od mrtvih, si lahko predstavljamo, kakšne regenerativne moči se skrivajo v tem drevesu.
Tudi preostala jedrca vsebujejo tako hranila kot zapis sposobnosti za regeneracijo. In če iz enega mandlja ali oreha lahko zraste mogočno drevo, tudi v našem telesu oreški prispevajo k mogočnim spremembam.
Olja so zelo blagodejna za regeneracijo vseh tkiv. Še posebej tista, ki vsebujejo veliko vitamina E (olje pšeničnih kalčkov, arganovo olje …), ter olja, ki vsebujejo dragocene maščobe omega 3 (laneno, ričkovo, konopljino …).
V tradicionalni kitajski medicini krepijo ledvice, če želijo krepiti spolovila – ker so vir »napajanja« z energijo. Za krepitev ledvic pa poleg vseh omenjenih živil priporočajo temne stročnice (črni ali rdeči fižol, črna leča …). Zelo blagodejen je tudi črni sezam.

Skrivnosti začimb
Tudi začimbe lahko veliko ponudijo. Učinkujejo večplastno. Nekatere pomagajo tako, da ovajajo odvečno vodo in prečiščujejo ledvice, s čimer dvigajo njihov energijski potencial (npr. zelena, peteršilj in luštrek).
Druge pa nam pomagajo tako, da v telo prinašajo energijo suhosti in topline, ki nas od znotraj ogreje ter prekrvi. Začimbe so seveda veliko več kot le materija. Njihova eterična olja imajo posebna valovanja, ki vplivajo tudi na naše valovanje.
Tako so že pred tisočletji vedeli, da »bazilika očiščujoče vpliva na glavo«, za muškatni orešček pa je Hildegarda zapisala, da »odpira srce in čisti čutno ostrino«. Tudi Kitajci imajo muškatni orešček za priljubljen afrodiziak. Mogoče ne veste, da je ekstazi izdelan iz kemične spojine, ki jo vsebuje muškatni orešček.
Afrodizično moč so pripisovali še ingverju, cimetu, janežu, česnu, čiliju, popru, majaronu, kardamomu. Zdaj, ko smo se v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave zelo poglobili v preučevanje zamolčanih moči začimb, ugotavljamo, da marsikaj napisanega drži. Seveda ne tako kot čarobna tabletka, ki jo zaužijete eno uro prej in čakate čudež, zagotovo pa na malce daljši rok.

Aromaterapija pozna veliko eteričnih olj, ki dokazano pomagajo »izklapljati« naše možgane in krepiti čutno zaznavo. Danes tudi s testiranjem odzivanja možganov dokazujejo, da nas vonj po sandalovini, jasminu, pačuliju, damaščanski vrtnici, janežu, mošusu, vanilji … sprošča in vpliva na valove beta, ki krepijo čutila.

Kot vidite, naravi ne manjka načinov, da podpre našo energijo, nam omili skrbi, izostri čutila … Odločitev, ali bomo ponujeno uporabili ali bomo lastno telo zlorabili, pa mora seveda sprejeti vsak sam.

 

Piše: Eva Hrovat Kuhar                        Jana št. 10, 8.3.2011