Ljudje

60-letniki o ranjenih srnicah in drugih izzivih, ki pridejo z leti

Sonja Javornik
29. 12. 2023, 04.00
Deli članek:

V tem že skoraj zaključenem letu je kar nekaj znanih obrazov praznovalo okroglo obletnico. Med tistimi, ki jih imajo po novem 60, so tudi igralec Bojan Emeršič, televizijec Zvezdan Martič in pevec Vili Resnik. Vsi so bili decembra strašno zasedeni. Bojan je imel vsak dan vaje za novo predstavo Skopuh, ki prihaja januarja na veliki oder SNG Drama. Zvezdan je kot predsednik uprave RTV SLO polno okupiran, saj je ta medijska hiša v hudi krizi. Vili pa ima – kot vsi glasbeniki – decembra največ koncertov. Tudi na dan našega pogovora je imel že popoldne nastop na drugem koncu države. Uskladiti termine je bil velik izziv. Ampak se je izplačalo, saj je bil pogovor poln smeha in veselja. Pa tudi nekaj resnih in globokih misli so natresli vmes.

Šimen Zupančič
Bojan Emeršič, Zvezdan Martič in Vili Resnik

Ali so šestdeseta zdaj nova štirideseta?

Zvezdan:Jaz sploh nisem šestdeset, tako da ne vem, kaj počnem tukaj. (smeh) Na vabilo na zadnji rojstni dan sem napisal »Sixties … thirties«, tako da jaz sem thirty (30).

Vili:Nič posebnega ne morem reči za ta leta, se pa ogabno sliši ta številka. Leta sem sprejel, čeprav težkega srca. Če pomislim, da sem nekoč govoril, da tisti, ki so stari štirideset, smrdijo po cipresah, bom zdaj raje čisto tiho. (smeh)

Ste tudi vi v mladosti dajali neprevidne izjave?

Zvezdan:Nikoli! Travmo sem imel samo enkrat, za trideseti rojstni dan. Prijatelj Samo Kuščer mi je takrat podaril knjigo, v katero mi je napisal pos

vetilo: »Zvezdan, verjemi, najboljše pride šele po tridesetem.« Jaz bi to popravil, ker najboljše pride šele po štiridesetem.To očitno drži, saj mi je že Vili pred intervjujem omenil, da je zdaj zelo zadovoljen …

Zvezdan:Če izključim puberteto, ko si kronično nezadovoljen, sem že vse življenje zadovoljen.

Bojan, kako pa se vi počutite?

Bojan: Kako se počutiš, je stvar notranjega duha in tega, kako delaš s seboj. Tako sem si že pred dvajsetimi leti omislil zelo mlado ženo in imam zelo mlado družino. Tako mojih šestdeset nič ne pomeni, ker se moram ves čas delati, da jih imam štirideset. (smeh)

Vili:Usoda je poskrbela, da je tudi moja partnerka trinajst let mlajša. Imam tudi mlade otroke. V glavi se počutim, kot da imam 25 ali 27 let, telo pa je drugačno. Že hodim, tečem drugače. Včasih sem tekel kot srnica, zdaj pa …

Bojan: …kot ranjena srnica! (se vsi režijo)

Šimen Zupančič
Bojan Emeršič, Zvezdan Martič in Vili Resnik

Zvezdan, za vas pa to ne bo držalo, saj še kar tekmujete v triatlonu!

Zvezdan: Že ves čas sem športnik. V mladosti se je govorilo o zdravem duhu v zdravem telesu, pa o trimu … Poleg tega imam, kot oba sotrpina, mlado družino, enako mlado, kot sem sam. Izhajam iz nekega matematičnega izračuna, da si star toliko, kot je stara tvoja žena. Če nisi, ji ne uspeš parirati.

In koliko sta stara vidva?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Šimen Zupančič
Bojan Emeršič, Zvezdan Martič in Vili Resnik