Ljudje

Misli so energijska semena

Andreja Comino
24. 10. 2022, 22.00
Deli članek:

Trebanjec Jure Jeraj je bil več kot desetletje odličen rokometaš, igral je doma in v tujini. Že v času športne kariere se je zavedal, da do vrhunskih rezultatov ne vodi zgolj fizična, temveč tudi psihološka priprava ter da življenjska energija pomaga tudi pri športnih poškodbah. Začela se je dolga pot učenja in odkrivanja starodavnih tehnik ter modrosti. Najprej je pomagal soigralcem, nato pa se je nanj začelo obračati čedalje več ljudi. Danes v svojem centru Pranic Healing Slovenija deluje kot pranoterapevt, maser, mentor, zagovornik zdravega in uravnoteženega življenja ter neinvazivnih in komplementarnih metod zdravljenja.

Revija Jana
Jure Jeraj, nekdanji vrhunski rokometaš, zdaj pa pranoterapevt

»Uh, v mojem življenju se je toliko dogajalo, da bi lahko posneli serijo, ne samo film. Šport je bil v mlajših letih edino, kar mi je dajalo smisel v življenju. Odraščal sem z mamo. Nisem bil najbolj nadarjen za šolo, a sem našel motivacijo v rokometu. Z marljivim in trdim delom so kmalu prišli rezultati. S športno kariero sem na položaju vratarja začel v domačem Trebnjem, nato me je pot vodila v Grosuplje, Ivančno Gorico, Španijo, Koper, Beograd, Katar, Turčijo, kariero sem zaključil v novomeški Krki. Zelo me je zanimala psihologija. Ob prestopu v klub sem dobil namige, kako deluje psihologija igralcev in kako se pripravljajo najboljši vratarji. Tako sem začel razvijati videoanalizo in se poglabljati v razmišljanje igralcev nasprotnih ekip. Vedel sem, da poleg dobre fizične forme prinaša rezultat veliko mentalnega dela, saj je psihologija ključ do uspeha na vseh področjih, ne samo v športu. Te veščine so bile odlična podlaga za moje nadaljnje delo,« razlaga Jure, ki se je času zlate rokometne generacije v Kopru udeležil tečaja klasične masaže in takrat dobil občutek, da je lahko koristen še kje drugje. Zaključil je še tečaj športne masaže in v nadaljevanju športne kariere v beograjski Crveni zvezdi opravil šestmesečno izobraževanje za inštruktorja fitnesa. Podobno je bilo tudi v Katarju, tam se je ob igranju izobraževal o zdravi prehrani in nutricionistiki. Ko ga je od doma dosegla novica o tetinem raku, se je poglobil v študij bioterapije. Učil se je pri enem izmed naših najbolj znanih bioterapevtov, Zdenku Domančiću, nakar so ga tako trenerji kot igralci začeli spodbujati, naj nadaljuje s terapijami. V Katarju se je udeležil 1. in 2. stopnje praničnega zdravljenja (pranic healing®), ki ga vodi Inštitut za notranje študije INC s Filipinov. Nato ga je pot vodila v Indijo.

Ko se enkrat začne, ni poti nazaj. »Bilo je noro. Stvari so se odvijale in sestavljale same od sebe. Prvi odhod v Indijo mi je ponudil veliko preizkušenj, saj sem že prvi vikend obležal zaradi zastrupitve s hrano. Ker nisem imel zdravil in urejenega zavarovanja v tujini, sem bil prepuščen sam sebi. Takrat sem prvič uporabil tehnike praničnega samozdravljenja. Po samo desetih minutah sta se zaustavila diareja in glavobol, bolečina v trebuhu je izzvenela. Po tej izkušnji sem začel več pozornosti namenjati tem naukom. Izobraževanje sem nadaljeval v Rusiji, tam sem spoznaval Kirlianovo tehnologijo in slikanje avre s kamero GDV. Nato sem šel še nekajkrat po znanje v Indijo, pa Nepal, na Filipine, v Italijo, na Portugalsko, v Nemčijo in Švico ... Starodavna znanja so me čisto navdušila – zaradi holističnega zdravljenja sem se naučil razumeti energijski svet, delovanje življenjske energije, energijsko anatomijo telesa, tehnike za izboljšanje zdravja, zlata pravila in zakone karme ... Zelo pomemben del praničnega zdravljenja so tudi odpuščanje, hvaležnost ter meditacija dveh src za mir in razsvetljenje,« našteva.

»Modrosti, nauki in tehnike, ki sem jih vpeljal v dnevno rutino, so me začeli spreminjati. Sčasoma se je moj pogled na življenje in človeka popolnoma spremenil,« prizna Jure, ki je iz Trebnjega odšel v svet s slabo samopodobo, čeprav je bil vrhunski športnik. »Danes sem hvaležen za vse izzive, ki so gradili moj značaj, še najbolj pa izjemnim posameznikom, ki so mi pomagali pri razvoju, kot je denimo Nikola Grubiša, ki mi je v času prvih športnih korakov podaril knjigo Bogastvo je v nas. Eden ključnih premikov v mojem razvoju je bil tudi več kot sto let star šestmesečni program sistem univerzalnega ključa (master key system), z njegovo pomočjo sem lahko razvijal sposobnosti, ki jih imamo sicer vsi.« Njegov največji navdih je postalo spodbujanje ljudi, da si pomagajo sami, ter organiziranje delavnic in izobraževanj za hitrejši razvoj. »Da bi lažje naredili premik, potrebujemo primerno okolje, radovednost, motivacijo in željo, da naredimo nekaj več zase. Zato veliko časa in energije posvečam širjenju praničnega zdravljenja po sistemu pranic healing v Sloveniji. Organiziram tudi različne dogodke, ki temeljijo na prostovoljnih prispevkih – s ciljem, da se ljudje lahko sprostijo, družijo in povezujejo ter naredijo nekaj zase. Poglobimo se v različna področja življenja, uživamo v zvočnih kopelih, meditaciji, druženju ob zdravi hrani in filmskih večerih s pozitivno vsebino, bobnarskih krogih ter podobno. Vsak mesec organiziramo tudi dneve odprtih vrat oziroma dan odprtih terapij, kjer z masažami in terapijami poskrbimo za sprostitev ter boljše počutje ljudi, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije. Namen je, da skupaj rastemo, se razvijamo in spodbujamo,« pravi Jure, ki se je med drugim specializiral za akupresurno masažo na stolu. Ne pozabi omeniti, da se pametni delodajalci zavedajo pomembnosti skrbi za svoje zaposlene, da ostajajo zdravi.

Veliko stvari je brezplačnih, samo lotiti se jih je treba! »Mnogi tarnajo, da so časi težki in da bo še težje, češ, požrli nas bodo inflacija, draginja in visoke cene energentov. 

Več v reviji Jana, št. 4325.10.2022