Ljudje

Plačilo za greh

Jelka Sežun
30. 11. 2021, 23.00
Deli članek:

Kevin Spacey se vrača. Osramočeni dvakratni oskarjevec, ki ga je spodneslo gibanje #MeToo – no, v resnici so ga pravzaprav spodnesli lastni grehi – se zelo počasi in previdno vrača k igranju. Ampak to ne pomeni, da so njegova dejanja odpuščena in pozabljena. Še malo ne – pravkar je spet prišel račun. Zelo konkreten račun za 31 milijonov dolarjev.

profimedia
Kevin Spacey

Konec oktobra 2017 je bil eno prvih velikih hollywoodskih imen, ki so ga javno obtožili, da je svoj zvezdniški položaj zlorabljal za spolne napade na mlade moške, nekateri so bili še najstniki. Sprva je vse zanikal ali pa se je izgovarjal, da ni vedel, kaj počne, ker je bil pijan, toda to ga ni rešilo. Studii in produkcijske hiše niso hoteli imeti z njim nobenega opravka več in tako je čez noč izgubil vlogo v Netflixovi seriji Hiša iz kart. Ponudbe za filmske vloge so umaknili, napol posnet film so znova posneli z drugim igralcem. Že napovedanega posebnega emmyja mu niso podelili. Njegova igralska agencija se mu je odrekla. Nihče ni dvignil glasu v njegov zagovor. Kevin Spacey je postal kužen.

Ovadbe so pa še kar prihajale, še dve leti so prihajale, nekatere za dejanja, storjena že v poznih osemdesetih prejšnjega tisočletja. Z njimi so se ukvarjali policija in tožilstva v Veliki Britaniji in v ZDA. Vsi, ki so ga obtožili spolnega napada, niso dočakali pravice. Nekateri so ovadbe umaknili sami, nekatere je zavrglo tožilstvo. Eden od Spaceyjevih obtoževalcev je umrl, preden se je sodni proces začel.

Spaceyjeve igralske kariere je bilo konec – ampak očitno ne za vedno: junija letos je v Italiji odigral majhno vlogo v neodvisnem filmu. Nikoli več ne bo odlično plačan in spoštovan zvezdnik, a zdi se, da se z majhnimi koraki vrača v svoj poklic. Vendar vsi računi še niso poravnani – enega, še posebej visokega, je dobil od studia, za katerega je snemal Hišo iz kart, tam so namreč trdili, da so izgubili milijone s pripravami na naslednjo sezono serije, ki so jo potem zaradi škandala posneli brez Spaceyja. Januarja 2019 so vložili tožbo zaradi kršenja pogodbe. Spacey je lani izgubil arbitražo in pred mesecem dni še pritožbo, zdaj mora dvainšestdesetletni igralec studiu plačati 31 milijonov dolarjev. Sodna bitka se je tri leta odvijala za zaprtimi vrati, s končno razsodbo pa je odločitev postala javna.

Igralec Anthony Rapp, ki je prvi obtožil Spaceyja in s tem sprožil plaz obtožb, še vedno čaka na proces na zveznem sodišču. Takrat je bil star 14 let, zdaj jih ima 46. Včasih se pravica malce obira.

Zarja Jana št. 48, 30.11.2021