Ljudje

Jogijske vaje za boljši seks

J. K.
7. 5. 2019, 08.01
Deli članek:

Joga koristi telesu in duhu – pa ste vedeli, da lahko izboljša tudi spolnost? Za vaje ne potrebujemo več kot deset minut, povrnilo pa se nam bo obilno. Kajti joga vpliva na naš libido, bogati spolno življenje in stopnjuje orgazem.

Shutterstock
Joga je res vsestranska.

Joga je sistem vaj z ugodnimi učinki na vsa področja telesa. Pogosto jo priporočajo za uravnovešanje stanja duha in telesa ter za umirjanje po stresu. A učinki joge so tudi drugačni. Močno povečajo užitek med spolnim odnosom. S povečanim dotokom energije v predele telesa, ki so aktivno udeleženi v spolnosti, ter večjo prekrvitvijo mišic se zviša libido, prav tako pa je omogočeno doseganje intenzivnejših orgazmov.

Joga je res vsestranska. Koristni učinki se poznajo tako na mentalnem kot na telesnem področju, kajti s pomočjo tisočletja starega in dobro preizkušenega sistema vaj se telo in duh uskladita. Joga nam pomaga blažiti učinke stresa, posledica redne vadbe pa je tudi uravnoteženo delovanje hormonskega sistema. Vse to vpliva na splošno človekovo počutje, hkrati pa tudi na povsem specifična področja – tudi na spolnost. Kakovostno spolno življenje je brez dvoma tesno povezano s pomirjenim duhom in dobrim počutjem v lastnem telesu. A joga ponuja nekaj več. Na spolno življenje in intenzivnost užitka v njem ter na sposobnost doseganja čim bolj doživetega vrhunca pomembno vplivajo mišice medeničnega dna. Opravljena je bila vrsta raziskav, izsledki pa so dovolj trdni, da je o ugodnem vplivu joge na spolnost pisala ugledna Revija za seksualno medicino. Študija, objavljena v tej reviji, navaja, da so ženske, ki so več mesecev vadile jogo, občutile večjo željo po spolnosti ter doživljale intenzivnejše orgazme. S to temo so se ukvarjali tudi na harvardski Medical school: njihova raziskava je vključevala 40 žensk v starosti od 22 do 55 let, ukvarjanje z jogo se je pri udeleženkah raziskave pokazalo na pozitiven način na sledečih področjih: povečana želja po spolnosti, globlje dihanje, stimuliranost, večja prekrvitev, močnejši orgazem, zmanjšanje bolečine in splošen občutek zadovoljstva.

Na intenzivnejše doživljanje ljubezenske igre najbolj vpliva to, da se telo med jogijsko vadbo v celoti zelo sprosti, tudi njegovi notranji deli, ki se jih niti ne zavedamo in jih zato zelo težko sproščamo. Kar odkrito priznajmo: če nas navdaja notranja napetost ter smo preobremenjeni z negativnimi mislimi, nam niti najbolj vešč ljubimec ne more omogočiti pravega užitka in zadovoljiti naše spolne želje. Če pa znamo skrbi in vsakodnevni stres nekako odmisliti, se znatno poveča orgazmični potencial. In to celo večkratno! Nič kaj dosti ni treba, le redne desetminutne dnevne vaje, temelječe na jogi, in med rjuhami se bo živahno zaiskrilo! 

Navzdol gledajoči pes

To je začetna vaja, ki poskrbi za sprostitev. Pomirjujoče deluje na možgane ter dodobra pretegne vse telo. Vaja sprosti mišice hrbtnega predela, odpre kolčne sklepe ter okrepi prekrvitev v predelu spolnih organov.

V izhodišču vaje smo na vseh štirih: opiramo se na kolena in dlani. Potem stegnemo noge, in sicer tako, da dvignemo medenico. Telo tvori obliko narobe obrnjene črke V. Noge in roke so iztegnjene, stopala ostanejo plosko na tleh, tako da se pete dotikajo podlage, glava pa je obrnjena navznoter. Če nog ne moremo iztegniti, imamo lahko rahlo pokrčena kolena. Zelo pomembno je, da hrbtenica ni ukrivljena!

Shutterstock
Navzdol gledajoči pes

Kamela

Ta vaja vključuje naklon nazaj, pri čemer sodelujejo hrbtenica, prsne in trebušne mišice, ves prsni koš pa se med vajo čisto odpre. Zadnjica, boki in stegna ter spolni organi so v tako napetem položaju dobro prekrvljeni ter aktivni, zato telo izloča več endorfinov.

Pokleknemo, noge v kolenih tvorijo pravi kot. Držimo se vzravnano, potem začnemo telo nagibati nazaj – pri tem sodelujejo ramena in celotni zgornji del telesa. Dlani imamo v začetni fazi položene na zadnjico, med aktivnim delom vaje pa se spuščajo ter se v sklepni fazi dotikajo pet. Pogled je usmerjen navzgor, v strop. Vaja spada med težje, zato ne smemo pričakovati, da se bomo lahko takoj z dlanmi dotaknili pet.

Shutterstock
Kamela

Več v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.