Ljudje

Hudičevka ima srce

Jana
14. 9. 2009, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Režiser R. J. Culter je več kot osem mesecev preživel v zakulisju visoke mode in v uredništvu, kjer nastaja Vogue, najbolj vplivna modna revija na svetu. Razlog niso bili modni trendi ali nove kolekcije, temveč Anna Wintour, kreativna direktorica te revije. Culter jo je želel predstaviti bolj osebno kot vsi doslej. Tako je nastal dokumentarni film Septembrska izdaja, ki ga bodo začeli predvajati 11. septembra.

Režiser R. J. Culter je več kot osem mesecev preživel v zakulisju visoke mode in v uredništvu, kjer nastaja Vogue, najbolj vplivna modna revija na svetu. Razlog niso bili modni trendi ali nove kolekcije, temveč Anna Wintour, kreativna direktorica te revije. Culter jo je želel predstaviti bolj osebno kot vsi doslej. Tako je nastal dokumentarni film Septembrska izdaja, ki ga bodo začeli predvajati 11. septembra.

Vzdevki, kot so ledena kraljica ali hudičevka, so se kar lepili nanjo, izrekali pa so jih sodelavci, in tudi uveljavljeni modni ustvarjalci, ki so večkrat pogoreli zaradi njenih ostrih kritik. O njej se je ustvaril pravi mit tiranske osebe, ki od sodelavcev zahteva nemogoče stvari, popolno podrejenost, jim ne daje niti možnosti niti časa za izpolnjevanje nalog, nato pa jih kaznuje, ker jih niso opravili.
Ko je izšel roman Hudičevka v Pradi, je bilo jasno, da je imela avtorica Lauren Weisberger v mislih svojo nekdanjo šefico Anno Wintour, čeprav tega ni napisala neposredno. Poudarila je vse najslabše plati njene osebnosti in se ji tako maščevala, zraven pa še dobro zaslužila, saj sta bila roman, pozneje pa še film, veliki uspešnici.
Tudi ledena kraljica ima srce
Tokrat boste videli pravo Anno Wintour, trdi režiser Cutler in dodaja, da drži vse, kar so o Wintourovi trdili doslej – da je hladna, da je v njeni pisarni kot v zamrzovalniku, da le redko koga pogleda v oči, čeprav gre za modne avtoritete, vseeno pa je v dolgih mesecih snemanja ugotovil, da se za paževsko frizuro, strogo urejenostjo in temnimi očali skriva človeško bitje, ki ima srce.
Cutler je povedal: »Wintourova je mama, šefica, poslovna ženska in hči, vse v eni osebi.« Uspelo mu jo je prepričati, da jo je lahko posnel doma, v polo majici, v družbi najstniške hčere Katherine Shaffer, in dokazal, da je kljub svoji ekskluzivnosti tudi mama, ki mora svetovati svoji hčerki, ko gre za življenjske odločitve. »Mama si želi, da bi bila urednica, vendar me to ne zanima preveč,« pravi hčerka, ki jo ljubkovalno kličejo Bee, in dodaja: »Moda je nekaj zabavnega, a če je to tvoj poklic, se lahko hitro spremeni v resno stvar. Zanimajo me tudi druge stvari.« Študirati želi pravo.
S toplino govori o sorodnikih
V filmu se Wintourova spominja svojega očeta Charlesa, nekoč izvršnega direktorja londonskega časopisa Evening Standard, spregovori pa tudi o odnosih do sestre in bratov, ki živijo v Veliki Britaniji.
»Ko je govorila o svojih sorodnikih, je bilo čutiti toplino kot še nikoli,« je dejal režiser Cutler. Vseeno pa je njeni sorodniki ne jemljejo tako resno kot preostali svet. »Ironično je, da Anna Wintour, ki jo spoštuje, občuduje ali se je boji ves svet, misli, da je njeni sorodniki ne cenijo dovolj.«
A tudi svet ni prizanesljiv do Wintourove. Priznava, da ni lahko biti glavni in da njena služba ni vedno prijazna in zabavna. Poslu je v celoti podredila svoje osebno življenje. Wintourova je bila poročena z otroškim psihiatrom Davidom Shafferjem, od leta 1999 sta ločena. Imata sina in hčer, ki sta že odrasla. 
Prelomna leta v karieri
Za njeno delo pri reviji Vogue je bilo prelomno leto 2004, ko so izdali rekordno septembrsko številko s kar 832 stranmi. Rekord je še enkrat padel tri leta pozneje, in sicer z izdajo septembra 2007. Naslov dokumentarca se nanaša prav na ta dogodek. Takrat so namreč natisnili revijo s kar 840 stranmi, od katerih je bilo 727 oglasov. Odveč je poudarjati, kaj je to za založnika revije pomenilo v finančnem smislu.
Uspeh pa je prigaran, vedo povedati vsi, ki poznajo hladno direktorico. Vstaja pred šesto zjutraj, nato telovadi in se uredi pri frizerki. V pisarni je ob osmih zjutraj in nato dela ves dan, s premorom za kosilo. Ob sebi ima tri osebne asistentke, a delo si delijo in Wintourova včasih tudi sama odgovarja na telefonske klice. Preveri vse, kar se nanaša na videz nastajajoče revije, od naslovnice do notranjih fotografij. Pri tem je zelo stroga in bolj kot fotografom zaupa svojemu mnenju. Manj stroga je pri branju besedil. Sodelavci so večkrat pikro pripomnili, da ji na tem področju manjka izkušenj, zato delo raje prepusti sodelavcem.
Nikoli ne zamuja na modne revije in raje prihaja nekoliko prej. Na zabavah po revijah ostane največ dvajset minut, četrt čez deseto zvečer pa je že v postelji.
Osovražena zaradi uporabe krzna
Wintourova je v svoji karieri poleg hladnosti požela veliko kritik tudi zaradi odkritega zavzemanja za uporabo krzna v modni industriji. Ves čas je odkrito podpirala oglaševanje krzna, kar so ji naravovarstveniki zelo zamerili.
»Napadli so me že tolikokrat, da sem nehala šteti,« je povedala. V Parizu so pred modno revijo nanjo stresli krožnik hrane, pred njeno pisarno v New Yorku pa so jo zasuli s pečenim mesom. A Wintourova je neomajna.
Odločna je tudi, ko gre za politična stališča. Naklonjena je demokratom in pred zadnjimi predsedniškimi volitvami je zbrala veliko denarja za Obamo. Manj navdušeno pa je zagovarjala Hillary Clinton. Ta je namreč zavrnila možnost, da bi se na naslovnici Voguea pojavila v obleki znanega modnega oblikovalca, ker naj bi takšen videz zmanjševal njeni vplivnost in moč. Wintourova se je pri tem zgrozila. »Mnenje, da mora biti sodobna ženska podobna moškim, če želi, da jo bodo jemali resno, je pravzaprav bojazljivo. Živimo v Ameriki, ne pa v Savdski Arabiji,« je zapisala Wintourova.
Zadnja leta se je večkrat govorilo, da se namerava Anna Wintour umakniti z vodilnega mesta na Vogueu. Takoj so se začele širiti govorice o morebitnih naslednicah, a hladna gospa jih je hitro umirila. Nikakor se še ne misli upokojiti. Pri devetinpetdesetih se počuti v najboljših letih.

Jana, št. 36/2009